Quantcast
Channel: Mehedinti Blog online
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008

Azi, Grecia infranta, Grecia in genunchi. Cu tristete, despre ce va sa fie si in Romania. Romani, treziti-va acum! UPGRADE. La multi ani!

$
0
0
 
Exploatările aurifere câștigă lupta cu turismul elen.
Cum și unde se duce aurul Greciei.
 
Mai multe bombe incendiare au provocat daune birourilor din Salonic ale unui ministru și a doi deputați conservatori greci. Atacurile au fost comise prin intermediul unor dispozitive incendiare confecționate din cartușe cu gaz. Atacurile s-au succedat la câteva minute și au provocat rănirea a cinci persoane, care au fost evacuate de pompieri.
 
Un angajat a sărit de balconul clădirii pentru a scăpa de fumul provocat de bombele artizanale. Purtătorul de cuvânt Simos Kedikoglou a denunțat ’’actele teroriste, care nu vor determina guvernul să facă un pas înapoi’’. Cei vizați erau membri ai partidului Noua Democrație, a premierului Antonis Samaras: ministrul adjunct al Mediului și doi deputați care au făcut parte din guvernele anterioare.
 
Acțiunile intervin pe fondul intensificării protestelor și ciocnirilor cu politia ale celor nemultumiți de exploatarea unei mine de aur de lângă Salonic de către un grup canadian. La aceasta se adaugă măsurile de austeritate luate de guvern.

Poliția a anunțat că a descoperit mai multe arme Kalașnikov, grenade și munitie într-o mașină închiriată și parcată în cartierul Exarhia din Salonic.
 
Firma canadiană Eldorado Gold Corp. Este implicată în trei proiecte miniere in nordul Greciei. Proiectele nu se află încă în stadiul de exploatare. O altă companie, tot canadiană, TVX, a fost implicată în urmă cu zece ani într-un proiect minier în peninsula Halkidiki. Proiectul a fost abandonat. Cei care se opun sunt proprietarii de case și de terenuri, care câștigă mult de pe urma turismului.Se adaugă organizațiile pentru protecția mediului și reprezentanti ai stângii politice.
 
 
Companiile Eldoradoși Glory Resources dezvoltă, în total, patru mine de aurîn Grecia și au promis că vor transforma Greciaîn cel mai mare producător de aur din Europa. Companiile australiene si canadiene au început să întrevadă posibilitatea unor profituri mult mai mari in Grecia, într-un moment în care activitatea guvernamentală este supervizată de așa-numita Task Force Greece, condusă de un fost vicepreședinte BERD-neamțul Horst Reichenbach.

Împrumutată cu peste 200 de miliarde de euro la UE si FMI, Grecia a implementat programul Fast Track pentru proiectele de investiții de importanta națională, printre care se numără și exploatarea zăcămintelor de aur. Aceasta înseamnă că Ministerul Mediului a grăbit mult eliberarea certificatelor de mediu.
 
Până ca Grecia să fie nevoita să apeleze la FMI și UE, European Goldfields, compania care deținea proiectele miniere amintite a avut nevoie de cinci ani pentru a obține permisele de mediu. Compania canadiana TVX s-a și retras din Grecia, în 2003, dupa ce a cheltuit 250 de milioane de dolari pentru lobby, doar pentru a-și vedea permisele de mediu anulate. TVX a fost nevoită să-și inchida și exploatarea de la Stratton, la ordinul guvernului, pentru că un tunel al minei se extinsese până în apropierea unui oraș.

Însă după ce țara a fost lovită de criză, atitudinea guvernului s-a schimbat. ’’Grecia s-a trezit și a devenit conștientă de potențialul minier. Politicienii realizează că o poziție în favoarea proiectelor miniere este o soluție pentru crearea locurilor de muncă’’, spunea, în decembrie 2012, un reprezentant al australienilor de la Glory Resources, citat de Bloomberg.
 
Glory Resources estimeaza ca va plati 80 de milioane de dolari ca taxe si inca 22 de milioane de dolari in redevente pe durata exploatarii minei sale din Grecia. Aceasta la un pret al aurului stabilit la 42 de dolari gramul de aur.
 
Ce înseamnă locurile de muncă? Eldorado a creat 800 de locuri de munca până acum la mina de la Skouries și a mai precizat că va mai angaja 200 de persoane în momentul în care va începe exploatarea.
 
Comunitățile sunt foarte divizate, după ce investitorii canadieni au investit mult în campaniile în care explica cum vor crea mai mult de o mie de locuri de muncă, într-o Grecie în care austeritatea a dus la o creștere alarmantă a șomajului, iar presa vorbeste despre falimentul iminent al statului, mana salvatoare a Vestului și imposibilitatea guveranților naționali de a găsi singuri o soluție.


Mii de oameni au ieșit pe străzile Salonicului, sâmbătă, pentru a protesta împotriva exploatării aurifere a celor de la Eldorado Corp. Vicepreședinta grupului canadian, Nancy Woo, a arătat că activiștii greci se tem că proiectul va distruge mediul și că va pune în pericol turismul.
 


În februarie, un grup de 40 de oameni mascați a atacat mina de Skouries langa Salonic cu cocktailuri Molotov. Au fost distruse mai multe birouri și mașini. Mina are rezerve de circa o suta de tone de aur și 736.000 de tone de cupru. Eldorado Corp a cumpărat cele trei mine pe care le deține în Grecia cu 2,4 miliarde de dolari, în 2011, de la compania European Goldfields.

Scandalul a luat amploare în momentul în care firma canadiană a cumpărat o pădure care urmează a fi distrusă de exploatarea auriferă la prețul de un euro și fără licitație.
 
Într-o întâlnire avută la finalul lui 2011 cu ambasadorul Canadei, primarul orașului Alexandropoulis, Tracia, i-a spus diplomatului să lase în pace comunitatea locală. ’’Vrem să ne lăsați în pace, să ne dezvoltăm activitățile de pescuit, tursimul, creșterea animalelor. Dacă apreciați cultura greacă, lăsați pământul nostru să fie curat. Nu mai putem răbda’’, a spus primarul. Primarul se refereă la o altă mina, Perama, care se afla la 30 de km de Alexandropoulis.
 
 
China poate cumpăra tot aurul băncilor centrale din lume.Ţara are rezerve valutare de două ori mai mari decât suma necesară.
 
Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste şapte ori începând din 2004 şi sunt în prezent de două ori mai mari decât suma necesară pentru a cumpăra aurul deţinut de toate băncile centrale din lume.
 
La sfârşitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. Fondurile în monedă străină ale guvernului de la Beijing au depăşit prima dată în 2004 valoarea aurului deţinut de băncile centrale, potrivit Bloomberg..
 
Raportat la 2004, preţul aurului a urcat pe piaţa internaţională de 2,6 ori până la sfârşitul lunii februarie, în timp ce deţinerile înregistrate s-au modificat doar uşor, potrivit datelor FMI şi Consiliului Mondial al Aurului.
 
În perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori, notează Bloomberg.

Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia şi India, au consemnat însumat un avans de circa 4 ori în acest interval, la 1.100 miliarde de dolari.
 
Dolarii ajunşi în China în urma schimburilor comerciale sunt vânduţi băncilor, care îi vând mai departe băncii centrale, sporind astfel rezervele. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depăşind în 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.
 
  Circa două treimi din rezervele Chinei sunt în dolari, iar un sfert în euro, afirmă Yao Wei, economist din Hong Kong al grupului francez Societe Generale. China încurajează în prezent companiile şi populaţia să păstreze sume mai mari în valută, strategie cunoscută ca "ascunderea valutei la populaţie", astfel că rezervele statului ar putea să "scadă gradual", a spus Yang.
 
Activele din rezervele Chinei reprezintă 30,2% din cele la nivel global, faţă de 14% în 2004, arată datele Bloomberg. Totalul Chinei este de trei ori mai mare faţă de Japonia, situată pe locul doi în lume. În 2004, Japonia controla circa 24% din rezervele la nivel mondial.
 
================================================
=======================================
=======================
 
 
LA MULTI ANI, d-lui Marin Neacsu!
 

 
=======================================
 
 
======================================================
=====================================================================

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1008