Quantcast
Channel: Mehedinti Blog online

NICOLAE IORGA. Spre Știință și Luare-aminte! UN ROMÂN, CA EL SE NAȘTE O DATĂ LA 500 DE ANI...

$
0
0

 

Spre Știință și Luare-aminte! Sinteza interesanta: UN ROMÂN, CA EL SE NAȘTE O DATĂ LA 500 DE ANI... NICOLAE IORGA!
Nascut la 18 iunie 1871 la BOTOȘANI.
●● La vârsta de şase ani, IORGA citea literatură franceză.
●● La vârsta de nouă ani, profesorii îi permiteau, uneori, să le predea colegilor săi ISTORIA ROMÂNIEI.
●● A scris 1003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, acestea culminând cu ISTORIA ROMÂNILOR în 10 volume.
●● Din păcate, pentru că ideile și acțiunile sale erau deranjante pentru unii oameni influenți din acele vremuri, destinul său a fost unul tragic. IORGA şi-a găsit sfârşitul la marginea pădurii STREJNIC, din judeţul PRAHOVA...
●● Ce capacitate era NICOLAE IORGA, „FENOMENUL NATURII ”? Cum memora sute de pagini?
Unul dintre cei mai bravi și mai culți români care au trăit vreodată a fost, cu siguranță, și istoricul NICOALE IORGA. Acesta nu a fost doar un istoric desăvârșit, ci a jucat și un rol important în politica națională, ocupând la un moment dat funcția de premier.
●● Iată o serie de superlative marca NICOLAE IORGA:
☆☆ NICOLAE IORGA a terminat facultatea într-un singur an. În 1888, după un an de studii la FACULTATEA de LITERE de la IAȘI, acesta a primit o dispensă de la MINISTERUL EDUCAȚIEI al REGATULUI ROMÂNIEI, care i-a permis să dea examenele pentru cel de-al treilea, pe care le-a și trecut. La sfârșitul anului a dat examenul de licență pe care l-a luat cu magna cum laude.
☆☆ 17 limbi străine a învățat NICOLAE IORGA. Acesta vorbea atât de bine limba franceză, încât la SORBONA era profesor de limba franceză.De-a lungul carierei, NICOLAE IORGA a scris 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii....
●● Cum a fost posibil să redacteze atât de mult? Ei bine, NICOLAE IORGA avea la un moment dat și trei secretari personali care țineau rolul de redactori. Istoricul le dicta acestora simultan, de multe ori în limbi diferite.
●● „Ai crede că este vorba de o muncă de secole şi nu de produsul unei singure vieţi”, Spunea sociologul Dimitrie Gusti.
NICOLAE IORGA a primit acceptul VATICANULUI pentru a intra în subsolurile cu arhivele antice și medievale. Totuși, nimeni nu avea voie să intre în arhive cu vreun instrument de scris. Iorga intra dimineața și ieșea de la VATICAN iar apoi trascria, aproape cuvânt cu cuvânt tot ce citea într-o singură zi, acest lucru demonstrând ce capacitate de memorare fabuloasă avea istoricul.
●● NICOLAE IORGA a fost ales membru corespondent al ACADEMIEI ROMÂNE în 1897, la vârsta de 26 de ani, acesta fiind cel mai tânăr membru din istoria ACADEMIEI.
NICOLAE IORGA a susţinut prelegeri la unele dintre cele mai prestigioase Universităţi din lume, a primit titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA a UNIVERSITĂŢILOR din PARIS, ROMA, OXFORD, VARŞOVIA, CRACOVIA, BRATISLAVA, VILNIUS, STOCKHOLM, STRASBOURG, GENEVA, ALGER, SANTIAGO de CHILE ş.a.
●● Un episod fabulos care-l are în prim plan pe Iorga a fost faptul că a învățat limba turcă într-o singură noapte. Acesta avea o întâlnire cu Principele moştenitor al SULTANULUI. În trenul de la BUCUREȘTI la CONSTANȚA, cu ajutorul unui dicționar, savantul a învățat limba turcă, astfel că a fost capabil să ţină o cuvântare de bun sosit, bine chibzuită din punct de vedere diplomatic, în limba turcă.
●● În perioada 1934-1939, ROMÂNIA a avut un teritoriu (exclavă) la MAREA ADRIATICĂ, în SARANDË, ALBANIA (atunci ZOGAI, apoi SANTA QUARANTA, PORTO EDA, în albaneză SARANDA), care era situat pe malul ADRIATICII, în dreptul Insulei CORFU.
●● Regele Albaniei din perioada 1928-1939, Ahmet ZOGU, a donat acest teritoriu lui NICOLAE IORGA drept recunoștință pentru contribuția adusă de acesta la istoria ALBANIEI. Prim-ministrul de atunci al ROMÂNIEI a donat apoi statului român 50% din suprafață și, astfel, țara noastră a dobândit ieșire la cea de-a doua mare.
●● IORGA a cedat respectivul teren statului român în anul 1934, însă a pus o condiţie, și anume ca acolo să se construiască o clădire care să servească drept institut de studii arheologice. Statul român s-a conformat și a construit la SARANDË un institut care a funcționat până în 1940. Terenul şi clădirea Institutului de la SARANDA deveneau proprietatea statului român prin așa-numita Lege de înființare.
●● Ulterior, ROMÂNIA a fost deposedată de această proprietate, aceasta fiind naționalizată după instaurarea regimului comunist din ALBANIA.
surse:wikipedia.org, art-emis.ro, anonimus.ro
RECUNOȘTINȚĂ, PREȚUIRE ȘI RESPECT!
Mulțumim, Adriana Ghita - https://www.facebook.com/groups/404388984641453?multi_permalinks=955978479482498&hoisted_section_header_type=recently_seen

Riscul unei ciocniri directe Rusia-NATO e în creștere!

$
0
0

 

Rusia reacționează dur după 'dezlegarea' NATO pentru Ucraina:  'Riscul unei ciocniri directe Rusia-NATO e în creștere!'

24/02/2024
 Când Ucraina primește avioane de luptă F-16 de la aliați, va avea dreptul la autoapărare, inclusiv capacitatea de a lovi ținte militare ruse legitime dincolo de teritoriul Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu.
 Federația Rusă susține, prin vocea unui aliat al președintelui Vladimir Putin, că asta va duce direct creșterea unui posibil război Rusia vs. NATO.
 Riscurile unei ciocniri directe între Rusia și NATO vor crește după transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, a transmis președintele Comisiei Consiliului Federației pentru Politica de Informare și Interacțiunea cu mass-media, senatorul Alexei Pușkov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin. "La început, NATO s-a bazat pe tancurile sale, apoi pe HIMARS, iar acum pe F-16. Cu toate acestea, avioanele F-16 nu vor schimba cursul ostilităților sau echilibrul general al puterii. Dar riscul unei ciocniri directe cu Rusia pentru NATO este în creștere", a scris el pe Telegram. Pușkov a menționat că  NATO „caută cu disperare un factor care să schimbe cursul ostilităților și să se convingă că astfel de arme există”.
 
Răspunzând la o întrebare clarificatoare cu privire la faptul dacă avioanele de luptă F-16 vor fi însoțite de restricții în ceea ce priveşte utilizarea de către ucrainenii pentru a efectua atacuri asupra unor tine aflate direct pe teritoriul Rusiei, şi nu în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţie, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a răspuns: ,,Fiecare stat aliat are politici ușor diferite în această privință. Dar, în general... aceasta este o agresiune armată a Rusiei împotriva Ucrainei, încălcând flagrant dreptul internațional. Iar conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare. Iar acest lucru include și lovirea unor ținte militare legitime - ținte militare rusești din afara Ucrainei. Acesta este dreptul internațional".
Anunțul secretarului general al NATO
Secretarul general al NATO a mai precizat că aliații vor asculta de sugestiile experților militari pentru a stabili dacă sunt pregătiți să trimită F-16 în Ucraina. ,,Trebuie să ascultăm experții militari pentru a stabili când suntem pregătiți sau când aliații noștri sunt pregătiți să înceapă să trimită F-16. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. În același timp, ar trebui să fie o armă eficientă, cu piloți bine pregătiți și sisteme de întreținere bune atunci când vom oferi acest instrument Ucrainei", a declarat șeful NATO într-un interviu acordat Radio Liberty.
 
Stoltenberg a mai adăugat: "Este imposibil să spunem exact când, pentru că este o dilemă. Cu toții vrem ca avioanele F-16 să fie în Ucraina cât mai curând posibil. În același timp, bineînțeles, efectul F-16 va fi cu atât mai puternic și mai bun cu cât piloții vor fi mai bine pregătiți și instruiți. Și nu doar piloții, ci și mentenanța, personalul și toate sistemele de sprijin care trebuie să fie puse la punct".
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/rusia-reactioneaza-dur-dupa-dezlegaera-nato-pentru-ucraina-riscul-unei-ciocniri-directe-rusia-na_3242283.html?fbclid=IwAR2C9UmNWOP6p2yjTS1q1j09M_ha3irAmxswPAa8xtvD78EdyWKC7gvIBeM

''Mi se face pielea găină. Vor să trimitem trupe în Ucraina''

$
0
0

 

Premierul slovac dezvăluie secretele reuniunii de la Paris unde participă și Iohannis: Mi se face pielea găină. Vor să trimitem trupe în Ucraina

26 februarie 2024
Slovacia nu își va trimite soldații în Ucraina dacă Occidentul o cere, a declarat premierul Robert Fico, relatează portalul local Aktuality.sk .
 
„Un lucru este absolut clar pentru mine. Chiar dacă poziția mea mă costă postul de prim-ministru, voi face totul pentru a preveni participarea directă a soldaților slovaci la luptele9 din Ucraina”, a spus Fico înaintea unei întâlniri a liderilor UE și NATO convocată de Franța la Paris. După cum a menționat politicianul, „i se face pielea de găină” de la subiectele care vor fi discutate la acest summit.
 
La întâlnire vor participa aproximativ 20 de lideri, relatează Reuters , ei au fost invitați de președintele francez Emmanuel Macron.
 
SURSA: https://flux24.ro/premierul-slovac-dezvaluie-secretele-reuniunii-de-la-paris-unde-participa-si-iohannis-mi-se-face-pielea-gaina-vor-sa-trimitem-trupe-in-ucraina/?fbclid=IwAR15rPiftzD6iDI3w5O4RR9kWVDN5W-557Wo16Ld9OHkbFcIszB-xYOW0QM

Insomnii... de primăvară! 😕

$
0
0

 


Insomnii... de primăvară! 

Să nu vă plângeți că nu sunt bani.../ori alte alea.../alea...

$
0
0

 

Trupele NATO staționate în România vor fi ridicate la nivel de brigadă

01/03/2024
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, conform Agerpres.
Perioada estimată este luna mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring. Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loic Girard, va spori şi aparatura militară - dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025, numărul acestora poate creşte până la 50. Acestora li se adaugă şi obuziere Caesar.
 
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit în luna mai 2022, la propunerea Franţei, care a preluat rolul de naţiune-cadru pentru detaşamentul înaintat al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat a NATO (VJTF).
 
Grupul de Luptă de la Cincu a fost înfiinţat la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina.
Înalţi oficiali au subliniat în multiple rânduri disponibilitatea ca, în caz de nevoie, Grupul de Luptă să devină brigadă.
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/trupele-nato-stationate-in-romania-vor-fi-ridicate-la-nivel-de-brigada_3246867.html?fbclid=IwAR0AUChYiWsuNpCQst7vayWJ-zkIz3JYWQyeVKO0qOnel5seJJ0QjfbRA-k

România, sub amenințarea marelui cutremur: Avertismentul specialiștilor

$
0
0


La 47 de ani de lacutremurul devastator care a lovit România în 1997, românii sunt încă în pericol. Specialiștii avertizează un cutremur mult mai puternic ca acela, iar în acest moment, multe clădiri din țară stau să cadă.

Se împlinesc 47 de ani de la cel mai mare cutremur care a zguduit ţara noastră în 1977. În acest moment, Capitala nu pare pregătită pentru a face faţă unui eventual seism. În Bucureşti sunt peste 300 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic şi riscă să se prăbuşească. Conform specialiştilor, un cutremur chiar mai puternic decât cel din '77 ar putea avea loc oricând, potrivit antena3.ro.

"Ne putem aştepta la un cutremur major, cel puţin la fel ca cel din '77. Ar putea fi inclusiv mai puternic. Acel cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani. Că e azi, mâine, peste 10 peste 50 de ani trebuie să înțelgem că nu putem prezice acest cutremur", a declarat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Urmările unui seism în Capitală ar putea fi însă devastatoare

Urmările unui seism în Capitală ar putea fi însă devastatoare. În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. Vorbim doar despre locuinţele care au fost expertizate. În realitate, este posibil să fie mult mai multe. Acestea ar putea fi reabilitate, dar nici la acest capitol nu stăm bine.

"41 de clădiri sunt incluse în programele de reabilitare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie, toate cele 41 sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează undeva la 2 ani de zile, partea de proiectare", a declarat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Având în vedere aceste date, sute de oameni riscă să rămână printre dărmături dacă vom avea de-a face cu un cutremur major în Bucureşti. Mulţi dintre ei nici nu ştiu exact cum să reacţioneze, chiar dacă autorităţile încearcă să pregătească cetăţenii. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are inclusiv un site, unde putem găsi indicaţii exacte, nutremurlacutremur.ro.

Întrebat cât de pregătite sunt autorităţile pentru a interveni în astfel de cazuri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a spus că ar mai trebui făcute investiţii. "Mult mai bine decât înainte dar nu suficient de bine cât ne-am dori", a precizat acesta.

Până în momentul în care vom fi pregătiţi rămâne doar să sperăm că nu se va produce un cutremur în viitorul apropiat.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/romania-sub-amenintarea-marelui-cutremur-avertismentul-specialistilor_3249679.html

Manfred Weber s-a dezlănțuit la București: România decide dacă irosește voturile pe extremiști

$
0
0


Manfred Weber s-a dezlănțuit la București: România decide dacă irosește voturile pe extremiști
--------------------------------
Publicat: 05/03/2024
-------------------------------
România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști, spune președintele PPE, Manfred Weber, într-o conferință de presă comună cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, organizată înaintea Congresului PPE de la București.

„Mă bucur foarte mult că am primit această decizie ca PPE să desfășoare în următoarele trei zile Congresul Popularilor Europeni aici, în București. Este un semn de recunoaștere a importanței pe care PNL o reprezintă în interiorul familiei popularilor europeni, în familia de centru dreapta a politicii europene și, în același timp, este un semn de recunoaștere a relevanței pe care România o are pentru tot ceea ce înseamnă solidaritate, unitatea și deciziile care vor fi luate pentru viitorul UE”, afirmă Nicolae Ciucă.
--------------------
El reamintește că la Congresul PPE de la București participă peste 1.500 de reprezentanți ai PPE din 44 de țări
---------------------
„Avem prezenți în București 13 șefi de stat și guvern, avem 740 de reprezentanți ai mass-media acreditați la acest eveniment, iată importanța pe care o reprezintă Congresul PPE la București”, a mai spus Ciucă.

Președintele PNL spune că, în 2007, România a devenit membru cu drepturi depline al UE și în acel moment, aspirațiile erau cu totul altele și decalajele erau destul de mari între țara noastră și UE.

„Astăzi discutăm de un context total diferit, de o Românie care a reușit prin angajamentele politice să evolueze. (...) Semnul sub care se desfășoară acest congres este unul al unității, al solidarității și al deciziilor pe care trebuie să le luăm pentru cetățenii României, pentru tot ceea ce înseamnă siguranța și securitatea în perioada următoare, și pe termen lung”, a mai spus Nicolae Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că dezideratele Congresului PPE se referă la trei chestiuni foarte importante: „Discutăm despre modul în care vom reuși să luăm decizii pentru a susține cetățenii UE, cetățenii României, pentru că aici este munca și implicarea noastră de a face tot ce depinde de noi pentru a sprijin cetățenii noștri. Al doilea deziderat, modul în care prezervăm valorile politicilor de centru dreapta, și ele nu au avut alt obiectiv decât de a crea dezvoltare și bunăstare. Și, nu în ultimul rând, cel de-al treilea deziderat de a asigura securitatea internă și externă a UE și a fiecărei țări în parte”.

La rândul său, președintele PPE, Manfred Weber, afirmă că unul dintre principalele motive pentru care a ales România pentru a organiza congresul PPE „este pentru că aici PPE are doi lideri extrem de importanți, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis”.
--------------------
De asemenea, el i-a lăudat pe eurodeputații Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan
----------------------
„România trebuie să pună oameni competenți în Parlamentul European. România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști. Îndemnul nostru e să trimiteți oameni competenți în Parlamentul European”, încheie Weber.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/manfred-weber-s-a-dezlantuit-la-bucuresti-romania-decide-daca-iroseste-voturile-pe-extremisti_3251755.html?fbclid=IwAR3YZgAhoC1qAV0PHfuPmRdWF8WlmKvYAzYHuhignIyY-3tkvWJ5lEqwmQo

Lista completă a șefilor de state și de guverne și ai liderilor UE care vor lua cuvântul la Congresul PPE de la București

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
  • Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
  • Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber
  • Președintele României, Klaus Iohannis
  • Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo
  • Prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden
  • Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson
  • Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides
  • Cancelarul Austriei, Karl Nehammer
  • Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar
  • Prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic
  • Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk
  • Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis ITSOTAKIS
  • Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în vizită la București, începând de marți.

Un punct de vedere, vă rog frumos!


Klaus Iohannis anunță oficial: Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO

$
0
0

Klaus Iohannis anunță oficial: Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO

12/03/2024
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că și-a depus candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.
 
"În urmă cu douăzeci de ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO de la Bruxelles, marcând ultimul pas în aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.
Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare, care, de 75 de ani, promovează democrația și libertatea, îi apără eficient pe membrii săi și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri, alături de care promovează ordinea internațională bazată pe reguli.
 
Valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice.
În plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Nicicând aceste garanții de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi.
Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simțim protejați tocmai pentru că suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice.
Un conflict militar în Europa este o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică.
 
În aceste condiții, frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung.
 
În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare.
Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament
România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre.
 
Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili.
 
Totodată, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am adoptat strategii și măsuri pentru ca Armata României să se modernizeze complet și în același ritm cu Aliații noștri.
Avem o vecinătate complicată cu Rusia, am fost tot timpul conștienți de riscurile și amenințările care decurg din această situație și ne-am pregătit temeinic pentru a le asigura cetățenilor noștri securitatea deplină.
 
România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital și investitori care să contribuie la creșterea nivelului de trai dacă nu ar fi existat garanții solide privind securitatea națională. Iar aceste garanții sunt direct legate de modernizarea militară a țării noastre, dar și de apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică.
 
În prezent, România este un membru respectat în NATO, la fel ca și în Uniunea Europeană. Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani, dând dovadă de implicare, de predictibilitate strategică în ceea ce privește politica noastră externă și de securitate, de stabilitate, de profesionalism și de respect nemijlocit față de valorile fundamentale pe care sunt clădite Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.
Mai mult, am acționat constant pentru a apropia cât mai mult cele două maluri ale Atlanticului, pentru că da, pentru noi relația transatlantică este esențială.
Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice
Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.
Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.
 
Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.
Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.
Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.
 
Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO", a spus Klaus Iohannis.
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-candidatura-secretar-general-nato_3258863.html

🟡🟡🟡Pensiile magistraților se recalculează si se actualizează, pensiile militare vechi... stagnează!

$
0
0

 

Pensiile magistraților se recalculează si se actualizează, pensiile militare vechi stagnează la baza de actualizare din anul 2017

A fost publicat Proiectul de Hotarare de aprobare a metodologiei  de aplicare a Legii nr. 303/2022 cu modificarile si completarile ulterioare.

Pensiile magistratilor aflate in plata la 01 01 2024 se recalculeaza, la cerere,  prin majorarea cu 1% pentru fiecare an  lucrat peste 25 ani vechime.- Vezi art. 11 din Proiect!

Pensiile  magistratilor stabilite incapand cu 01 01 2024 se actualizeaza anual, din oficiu, cu indicele anual de inflatie comunicat de INS.

Pensiile  magistratilor stabilite pana la 01 01 2024 se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara pentru  personalul in activitate, cu respectarea dispozitiilor din Art. V din Legea nr. 282/2023, astfel încât  cuantumul net al pensiei de serviciu actualizate sa nu depăşeasca 100% din venitul net, la data actualizării, al unui judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional, cu excepţia pensiilor de serviciu ale persoanelor prevăzute la art. III alin. (2) şi (3)

Update, 14 03 2024

Cu alte cuvinte, dupa prima actualizare a pensiilor stabilite  inainte de 01 01 2024, data intrarii in vigoare a L 282/2023,  si pensiile magistratilor se plafoneaza la cuantumul net al veniturilor magistratilor in activitate, asa cum sunt plafonate si pensiile militarilor stabilite dupa 15 09 2017.

Ar fi echitabila o asemenea actualizare, cu plafonare la netul personalului activ, cu aceeași funcție si același grad, si pentru pensiile militare din toate cele trei categorii create abuziv de actuala Lege nr. 223/2015 cu modificările si completările ulterioare

Vezi art. 14 si 15 din Proiect![...]

🔴SURSA: https://www.huhurez.com/2024/03/pensiile-magistratilor-se-recalculeaza.html

🔴🔴🔴SURSA ''Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale - Ministerul Justitiei'': https://www.just.ro/proiect-de-hotarare-pentru-aprobarea-normelor-metodologice-de-aplicare-a-dispozitiilor-in-materia-pensiilor-de-serviciu-din-legea-nr-303-2022-privind-statutul-judecatorilor-si-procurorilor/

Lovitură puternică pentru economia României. Occidentalii nu ne mai lasă să săpăm după propriile noastre gaze naturale!

$
0
0


Occidentalii ne pun genunchiul pe grumaz: de ce nu ne mai lasă să săpăm după propriile noastre gaze naturale!

Lovitură puternică pentru economia României. Într-un final, şi pentru buzunarul fiecărui român. Ni se răpeşte posibilitatea de a săpa după propriile noastre gaze naturale.
Cum? Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregăteşte să adere, recomandă statului nostru să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din raţiuni climatice.
Ciolacu, disperat să adere la OCDE
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este, potrivit premierului Marcel Ciolacu, principalul nostru proiect de țară.
„Pentru România, aderarea la OCDE este principalul proiect de țară, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate și angajament. În mentalul societății au rămas fixate obiective precum aderarea la Uniunea Europeană, NATO sau Schengen.
Dar este datoria noastră să le spunem oamenilor că aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român, dar și investiții mai multe, vizibilitate crescută a țării noastre pe harta economică internațională și o administrație mai performantă.
De aceea, vom trata cu maximă seriozitate toate aceste recomandări'', a declarat Marcel Ciolacu.
Ce înseamnă Neptun Deep
Astfel, în studiu se menţionează că autorităţile de la Bucureşti planifică intrarea rapidă în exploatare a concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, inclusiv pentru reducerea dependenţei de importuri şi pentru creşterea securităţii energetice.
Se aşteaptă ca gazul din Neptun Deep să intre pe piaţă în 2026 şi să majoreze producţia de gaze a României mult peste necesarul său intern. În consecinţă, România se va poziţiona ca o alternativă la Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze a regiunii”, se spune în document.
Poziţia oficială a României, bazată pe estimări privind consumul viitor, este însă diferită. Directorul general al operatorului naţional de transport Transgaz, Ion Sterian, declara vara trecută că cererea de gaze a României se va dubla şi că nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru satisfacerea consumului intern în orizontul 2027-2028.
De ce să nu mai explorăm noi zăcăminte?
O astfel de interdicţie a fost implementată deja în Danemarca, Franţa şi Irlanda.
Astfel de interdicţii pot semnala un angajament în direcţia renunţării la combustibilii fosili şi asumării de obiective de luptă împotriva schimbărilor climatice.
Ele sunt în linie cu evaluarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie potrivit căreia, într-un scenariu de neutralitate climatică, nu mai este nevoie de nici un proiect pe termen lung de exploatare de ţiţei şi gaze”, arată OECD.
 
SURSA: https://www.national.ro/economie/occidentalii-ne-pun-genunchiul-pe-grumaz-de-ce-nu-ne-mai-lasa-sa-sapam-dupa-propriile-noastre-gaze-naturale-814466.html/?fbclid=IwAR2R0fcN76nJiAN-dA2_AOc-i_8D859UttmnOGRJz1MXJPcpl0HL_soFZ6A

... a trecut legea care naște un scandal uriaș!

$
0
0


 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, victorie uriașă la CCR: a trecut legea care naște un scandal uriaș


Curtea Constituţională (CCR) a României a respins, marţi, sesizarea depusă de USRşi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral.

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, ne-au precizat surse din cadrul CCR.

Astfel, legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este constituțională și va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ce prevede legea lui Ciucă și Ciolacu

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-si-nicolae-ciuca-victorie-uriasa-la-ccr-a-trecut-legea-care-naste-un-scandal-urias_3265379.html

Deschidem o nouă sesiune!

$
0
0

 


„Bătaie și scandal monstru într-un club. Declarațiile date ziariștilor de către unii martori și participanți:

 

Moldoveanul: Când o-nșieput gâlșiava ș-am văzut că dânșii si bat cu scauni di bar ca niști chizdi, m-am dus iuti s-aduc din portbagaj niști topoari și ghioaji, sî fiii bataie di pominâ, ca la Rujinoasa...

 

Olteanul: Văzui că săriră cinci pe unu așa că mă băgai și eu repede să-i ajut pe oameni la necaz...

 

Ardeleanul: Am văzut c-o fo oarece scandal la bar, da mai aveam o juma de pălincă-n glajă și până m-am ridicat dă pă scaun să văd care-i treaba s-o și gătat scandalu, no...

 

Bănățanu: Când am vedzut că se iau la sfadă, m-am întins pă jos și m-am prefăcut să mi-s mort. Abia când o-nșeput polițaiu să deseneze cu creta-n juru meu m-am ridicat și io.”

Întrebare grea...

$
0
0

 

 

Întrebarea retorică/ar zice unii...

Vești proaste pentru pensionari!

$
0
0

 


Vești proaste pentru pensionari! Anunțul de ultimă al Șefului Casei de Pensii


Vești proaste pentru pensionari! Șeful Casei Naționale de Pensii a subliniat că în septembrie noua pensie va fi mai mică decât cea pe care o primesc în prezent.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a anunțat că după marea recalculare din septembrie peste un milion și jumătate de pensionari vor avea de pierdut.

27 mart. 2024

Concret, cei peste un milion și jumătate de pensionari vor rămâne cu suma actuală, pierzând posibilitatea de a beneficia de indexarea anuală conform ratei inflației.

Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului spun că nicio pensie nu va scădea.

”E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii, pentru Observator. 

Șeful Casei de Pensii a ținut să precizeze că românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări ale pensiilor.

„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a mai spus Daniel Baciu.

„Am semnat contractul, oficial începe recalcularea tuturor pensiilor”

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

”Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu, seara trecută, pe o rețea socială.

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

SURSA: https://www.romaniatv.net/vesti-proaste-pentru-pensionari-anuntul-de-ultima-al-sefului-casei-de-pensii_8217202.html


După ce ne-au frecat 14 ani cu sistemul unitar, contributivitatea și arhive/procese trucate, acum se dezic de tot...

$
0
0


 Mai mulți membri ai profilului Asociației ROMIL Filiala București întreba dacă pensiile militare se recalculează de la 01.09.2024.

Mai 'sus' aveți răspunsul Ministerului muncii și solidarității sociale.

SURSA:  https://www.facebook.com/groups/601710453316699?multi_permalinks=2816874831800239&hoisted_section_header_type=recently_seen

Ministerul Apărării Naționale a publicat proiectul unei noi legi a Apărării Naționale

$
0
0

 

 

Ministerul Apărării Naționale a publicat proiectul unei noi legi a Apărării Naționale.

Noua lege a fost publicată de MApN și, după adoptarea în Guvern, va fi trimisă în Parlament pentru dezbateri și vot. 

Proiectul prevede modificări și completări față de vechea lege, în primul rând, introduce noțiunea de amenințări hibride la adresa României, dar și posibilitatea intervenției în afara teritoriului național, atât cu trupe militare, dar și de altă natură, pentru contracararea unor astfel de amenințări hibride. Aceste intervenții pot fi făcute la propunerea președintelui României și dupã consultarea CSAT.

Apare o nouă definiție, cea a forțelor „destinate apărării”, compuse din forțe armate și forțe de protecție.
Din forțele armate fac parte Armata, Jandarmeria, SRI, SIE, STS, Serviciul secret al MAI (DGPI), în timp ce din forțele de protecție fac parte Poliția, Poliția de Frontieră, IGSU. Noua lege a apărării prevede militarizarea angajaților MAI în situația stării de mobilizare sau de război.

Legea apărării stabilește crearea unui nou organism: Centrul Național Militar de Comandă, care va avea rolul unic de comandă și coordonare pentru toate forțele de apărare inclusiv pentru trupele NATO din România.
Proiectul de lege alcătuit de MApN prevede și pregătirea populației pentru apărare.

Noutăți în actualul proiect de lege:

Definirea și domeniul apărării naționale: Noua lege oferă o definiție mai cuprinzătoare și detaliată a apărării naționale, subliniind integrarea acțiunilor în diverse domenii, precum cele politice, diplomatice, informaționale, militare, economice, financiare și juridice, în scopul garantării suveranității, independenței și integrității teritoriale. Abordarea este una mai integrată și interconectată a securității naționale, în contrast cu viziunea mai restrânsă a legii din 1994.

Structura sistemului național de apărare: Modificările legislative propun o structură organizatorică actualizată a sistemului național de apărare, subliniind rolul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și al altor instituții în planificarea strategică și operațională.

Răspunsul la amenințările hibride: Noua lege recunoaște în mod explicit amenințările hibride ca provocare majoră la adresa securității naționale, prevăzând mecanisme specifice pentru identificarea, prevenirea și contracararea acestora.

Integrarea și interoperabilitatea cu forțele NATO și ale UE: Documentul pune un accent mai mare pe integrarea și interoperabilitatea forțelor românești cu cele ale NATO și ale Uniunii Europene, reflectând angajamentele României ca membru al acestor organizații.

Pregătirea și reziliența civilă: Se observă o atenție sporită acordată pregătirii populației și instituțiilor civile pentru situații de criză, evidențiind necesitatea unei abordări comprehensive a securității naționale care să includă nu doar aspectele militare, ci și pe cele civile, economice și sociale.

Adaptabilitate și flexibilitate: Documentul evidențiază necesitatea unei capacități sporite de adaptare și flexibilitate a structurilor și mecanismelor de apărare pentru a răspunde rapid și eficient la schimbările din mediul de securitate.

Protecția infrastructurii critice: Noua lege acordă o importanță crescută protecției infrastructurii critice naționale, impunând măsuri specifice pentru identificarea, protejarea și reacția rapidă în cazul amenințărilor la adresa acesteia.

Participarea la misiuni internaționale: Reflectând rolul activ al României pe scena internațională, noua lege detaliază și clarifică procedurile și condițiile de participare a forțelor armate la misiuni și operațiuni internaționale, sub egida organizațiilor internaționale sau în cadrul unor coaliții.

Cooperarea civil-militară: Se pune un accent sporit pe cooperarea între structurile militare și cele civile, inclusiv sectorul privat și societatea civilă, pentru a asigura o abordare integrată a apărării naționale.

Managementul resurselor de apărare: Noua legislație propune un cadru mai structurat pentru planificarea, alocarea și utilizarea resurselor de apărare, inclusiv aspecte financiare și logistice, pentru a maximiza eficiența și eficacitatea eforturilor de apărare.

Regimul juridic al stărilor excepționale: Documentul actualizează și detaliază regimul juridic aplicabil în cazul instituirii stărilor de urgență, asediu sau mobilizare, clarificând atribuțiile autorităților și măsurile ce pot fi adoptate pentru gestionarea situațiilor de criză.

*Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail transparenta.decizionala@mapn.ro, în termen de 10 zile de la afișare.

 https://sg.mapn.ro/transparenta?fbclid=IwAR3qRgQ1oAdAch5XXo2UMamSJXEoxds-0xOLsFUUN81PkP-Ik9D7ttHZ_Zo_aem_Aeq_M5gzmID-SQtRbXn_SIEejWwkpmkC1hAV35lPzZQOtclDx79M4eP7VKv2oQuyNx-UPTSi_lDAdXGsZHiWmQNc 

SURSA:https://www.facebook.com/photo/?fbid=402502382694761&set=a.103868355891500

ALEGERI 2024. 'Să nu ziceți... că nu v-am spus!'

$
0
0

 

De lângă Charles Michel, Klaus Iohannis a anunțat prăpădul după alegeri: Măsuri dure, dar nu se pot lua în an electoral

În România urmează măsuri economice dure, însă numai după alegeri! E mesajul clar transmis de președintele Klaus Iohannis, care a făcut o serie de declarații alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Iohannis spune că nu vrea să se amestece în treburile guvernului!
„Nu aș vrea să intru în zona guvernului, dar chiar în condițiile unei inflații destul de ridicată și bine ar fi sa coboare cât mai repede, am avut creștere economică. În perspectivă, cred că România va performa economic bine și sunt convins că după toate alegerile pe care le avem în acest an vom avea un guvern care va ști să redreseze rapid și zona de creștere și zona de inflație”, afirmă Klaus Iohannis.
 
El adaugă că „este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conștientizate și la nivel de guvern, și la nivel de coaliție”.
„Sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”, încheie șeful statului.
 
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/de-langa-charles-michel-klaus-iohannis-a-anuntat-prapadul-dupa-alegeri-masuri-dure-dar-nu-se-pot-lua-in-an-electoral_3281047.html?fbclid=IwAR1pRkbUJp1G6cd6GhS59447cLXOm1BFcj6FJTUPQ_vMZaJge6TIqEKV-SA_aem_AV6Yr7HncOOPtcG54hUOcKUtm0qPHXsHthad6Wr2EAxNAQZFeUkNdphxIeuJGlrQAqakKWr1dsTZ23hLXgVwWRp0

Fără număr.../Fără număr... Revoltă în NATO...

$
0
0

 

Fără număr.../Fără număr... Revoltă în NATO: "De ce și de unde să strângem 100 miliarde de dolari pentru Ucraina?"

  • Unele țări NATO sunt sceptice față de planul propus de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, de a asigura un ajutor de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina în următorii cinci ani, scrie The New York Times referindu-se la surse.
Potrivit surselor,„mai mulți aliați au pus la îndoială cum ar putea NATO să strângă cele 100 de miliarde de dolari atunci când nu are nicio pârghie pentru a strânge bani între statele membre". Un alt oficial NATO a spus că Ungaria „s-a opus efortului de a pune Grupul de Contact al Apărării sub supravegherea alianței". În prezent, Pentagonul este responsabil pentru acest lucru.
 
Lucrarea subliniază că nu este clar în acest moment dacă Washingtonul va sprijini aceste schimbări. Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat formatul actual drept „un forum foarte eficient". New York Times reiterează, de asemenea, că NATO a fost anterior reticent în a-și asuma un rol mai activ în conflictul din Ucraina „din cauza temerilor de a provoca un răspuns mai larg și mai sever" din partea Rusiei.
 
Bloomberg a raportat mai devreme, citând surse, că secretarul general al NATO„propune să înființeze un fond de contribuții aliate în valoare de 100 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, pentru Ucraina, ca parte a unui pachet pe care liderii alianței să-l semneze atunci când se vor reuni la Washington în iulie.
 
SURSA: https://www.ziuanews.ro/stiri/revolt-n-nato-de-ce-i-de-unde-s-str-ngem-100-miliarde-de-dolari-pentru-ucraina-1581924?fbclid=IwAR35z_BtAypdiayhUARDZyDuTGMAKMWLJZW9cTeuuhkchHGWZcrORHxOpPM_aem_AUQx4yL4zGLUDmw_qpt68MHnSI3tGK0Hu4z_w6PFWSY2xHW4-67MNI7USlwv6TYyk44Yf10LnsmSWM8idY4qtyWM

Bruxelles, cuibul de viespi care bagă Europa în război cu Rusia!

$
0
0

 


Bruxelles, cuibul de viespi care bagă Europa în război cu Rusia!

Se cer 100 de miliarde de euro pentru achiziția de arme destinate Ucrainei! Nici în timpul pandemiei de Covid-19 nu am îndrăznit să visăm la atâta bănet, deși în joc era o miză și mai mare – supraviețuirea Europei în fața unei crize sanitare fără precedent în istorie. Iată că nici bine n-am ieșit din lockdownși Bruxellesul ne vrea iar în genunchi, dar de data asta și cu buzunarele golite. Totul, cică, în numele solidarității cu un popor oprimat, dar pe care nu avem voie să-l întrebăm nimic despre drepturile minorităților și cum au fost ele (ne)respectate.

Problema este, însă, alta și ea ne arată că, încă o dată, avem conducători defazați (pe unii i-am putea numi chiar dezaxați). La ce fac șefii Uniunii Europene, niciun termen nu trebuie complet ignorat.

Macron, dovada obrăzniciei nepedepsite la timp

Până și America s-a săturat de minirăzboiul din Ucraina. Gata, și-a umplut desaga, a golit cât a putut de mult vistieria Rusiei, dar și pe cea a Uniunii Europene! Din noiembrie, dacă nu chiar mai dinainte, SUA nu mai sunt interesate de ce se întamplă la Kiev – au blocat orice dialog pe tema ajutorului militar oferit lui Zelenski, iar subiectul a devenit unul tabu pentru presa acreditată la Washington, mai ales că între timp americanii și-au găsit un nou loc de joacă, prin Orientul Mijlociu, thank you Hamas!

Când am crezut și noi că, în sfârșit, scăpăm și din această încercare și vom primi ceea ce sute de milioane de oameni așteptăm – anunțul cu privire la începerea unor multașteptate negocieri pentru pace -, iată că unei părți a Europei i s-a făcut chef de război. Și din acela serios, cu rachete și bombe ghidate, cu drone, tancuri pe șenile, avioane de vânătoare și bombardiere strategice, să fim fum și pucioasă, miros de sânge peste tot!

De ce toate astea? De ce se vrea, la Bruxelles, să avem în continuare război pe „Bătrânul continent”? De ce insistă „aleșii” noștri pentru ajutor militar trimis numaidecât lui Zelenski când până și America s-a lepădat de acest actoraș ratat?!

Emmanuel Macron este cea mai bună dovadă pentru unde se poate ajunge când obrăznicia nu este pedepsită la timp. Liderul Franței ne dă de înțeles că vrea cu orice preț un război cu Federația Rusă și pare că nu știe cum să-l mai provoace pe Vladimir Putin. Dacă e așa, de ce nu se duce singur la luptă, de ce nu declară război Moscovei în nume propriu și pe deplin asumat, fără să se mai ascundă după fustița mamei, că oricum America nu este interesată să-și consume arsenalul pentru salvarea Kievului?!

Pentru cine sunt miliardele?

SUA au renunțat de aproape șase luni să mai trimită armament în Ucraina, o decizie strategică, luată pentru a-l împinge/aduce pe Zelenski la masa tratativelor. O văd toți, o înțeleg puțini, însă, cu toate acestea, încă mai sunt câțiva lătrăi pe la Bruxelles care continuă să bage bățul prin gard. Seamănă cu agitatorii de la Antena 3, generalii de tolcșoaie tv conduși de mareșalul Radu Tudor, care toată viața lor au condus doar mașini, nu și unități militare.

Aceștia sunt lobiștii marilor concerne din industria de apărare. Ei nu strâng bani pentru Zelenski, puțin le pasă de ce se întâmplă, cu adevărat, prin Ucraina. Au o singură misiune – să adune bani, miliarde de euro, pentru marile companii producătoare de armament. Sunt câteva, nu multe, iar Franța, dar mai ales SUA controlează piața. Suta de miliarde de euro nu va ajunge niciodată la Zelenski, este, de fapt, pentru aceste firme. După ce ne-a sărăcit golind visteria Uniunii Europene în buzunarele Big Pharma, acum Ursula mai vrea încă 100 de miliarde și pentru uriașul complex militar industrial american. Evident că american, doar știm că doamna joacă în tabăra greșită – este șefă peste Europa și vasală supusă a Americii. În pandemie, cu cine a semnat marile contracte, azi parte a unei înțelegeri obscure anchetate de Parchetul European?!; sms-urile dintre Ursula și CEO-ul Pfizer au fost, în cele din urmă, scăpate în presă, că așa se joacă la nivelul ăsta – te folosești de toți, apoi speli putina.

Spre ce ne îndreptăm?

Spre o dictatură militară, la cum se derulează scenariul. Cel mai bun exemplu ne vine chiar din România. Autoritățile de la București au ieșit pe interval cu un proiect de lege cel puțin controversat și care lasă să se întrevadă care sunt obiectivele urmărite – declararea stării de criză, care poate fi dictată atât de NATO, cât și de UE, o situație în care Guvernul va putea lua orice măsuri, chiar împotriva populației, dacă se perturbă ordinea publică sau se amenință stabilitatea politică.

Unii spun că ar fi fabricat în laboratoarele de la Bruxelles, nu știm nimic sigur, dar cert este că proiectul privind Sistemul Național Managementul Integrat al Situațiilor de Criză, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării, pregătește terenul pentru instituirea unei dictaturi fără precedent. Național a scris în 3 aprilie despre ce acest subiect, trecut la „și altele” de autorități, care doresc să nu se facă mai multă vâlvă decât este cazul.

Suntem luați de fraieri, e clar, nici nu știi în cine să te mai încrezi! În timp ce Franța vrea să înceapă un război cu Rusia, Germania a început și ea ceva, dar pe parte economică – reconstrucția orașelor din Ucraina ocupate de Putin.

Cât timp televiziunile din România molfăie scenarii fanteziste despre recuperarea regiunilor ucrainene din ghearele rușilor, nemții s-au și pus pe treabă – o anchetă a televiziunii ARD a dezvăluit că mai multe companii din Germania participă activ la reconstrucția orașului Mariupol, cel cu uzina Azovstal și celebra bătălie care ne-a ținut cu sufletul la gură în vara lui 2022.

Fotografii și înregistrări video făcute în Mariupol arată că rușii au refăcut orașul folosind materiale de construcții furnizate de gigantul german Knauf, companie din Bavaria cu peste 150 de fabrici în întreaga lume.

Așa stând lucrurile, alegerile europarlamentare din 9 iunie se dovedesc cruciale pentru viitorul tuturor națiunilor. Asta, dacă vor mai avea loc și zvonul privind anularea scrutinului nu va deveni realitate.

SURSA: https://www.national.ro/politica/bruxelles-cuibul-de-viespi-care-baga-europa-in-razboi-cu-rusia-825134.html/

ALEGERI 2024. 🔴Pe ADRESA edililor și nu numai...

...se pregătește România pentru intrarea în război?!?

$
0
0


 

Iohannis pregătește România pentru intrarea în război!

Fix în ziua în care un important oficial din cadrul intelligence-ului american a vorbit, într-un interviu pentru presa europeană, despre nevoia ca NATO să intervină în războiul din Ucraina, președintele Iohannis a făcut apel la creșterea numărului „rezerviștilor” din armata română, iar premierul Ciolacu s-a referit la agresiunea Rusiei în regiunea Mării Negre. Cam prea mare coincidența ca să trecem peste, de aceea trebuie privit cu maximă atenție ce s-a întâmplat miercuri, 10 aprilie, fiindcă impactul poate fi decisiv în privința viitorului care ne așteaptă.

Când Emmanuel Macron a spus că NATO trebuie să intervină în Ucraina, apoi a insistat că va trimite trupe franceze și nu o să ceară ajutorul nimănui, la o adică, mulți am zis că bravează și totul e doar pentru imagine. Iată, însă, că, după Macron, și americanii cer ca Alianța Nord-Atlantică să se bage în seamă mai mult decât o face deja în conflictul ruso-ucrainean.

Tabere în NATO, cine vrea război

E drept că nu avem o declarație oficială de la Casa Albă, ci sunt părerile exprimate de Kurt Volker, fost „reprezentant special” al Departamentului de Stat la Kiev. Iar aici deja vedem cum stau lucrurile – NATO este împărțită în două tabere: de o parte stau lobiștii, care au misiunea să facă rost de multe contracte pentru uriașul complex militar industrial, de cealaltă, politicienii care încă mai rezistă presiunilor și înțeleg că, în cazul izbucnirii unei „apocalipse nucleare”, nici mama tuturor buncărelor antiatomice nu-ți poate garanta supraviețuirea!

Tensiunile interetnice din Donbas și însăși existența statului Ucraina sunt trecute în plan secund, nimănui nu-i pasă cu adevărat de ce se întâmplă acolo și nici nu are careva chef să asculte argumentele vreuneia dintre părți.

Volker, în dialog cu presa de la Kiev, s-a folosit de vecinii Ucrainei – România, Polonia și Ungaria – pentru a atrage atenția asupra pericolului reprezentat de rachetele rusești care tranzitează spațiul aerian al acestor țări.

„Aceste rachete și drone vizează civilii”, spune americanul, care pornește din acest punct și ajunge la… „Prin urmare, este destul de rezonabil ca țările NATO să înceapă să se gândească să ajute la distrugerea acestor rachete și drone care atacă civili ca un gest umanitar și o extindere a sistemului de apărare aeriană al NATO, deoarece, în realitate, ele reprezintă un pericol şi pentru NATO (…) Ar putea fi unități de apărare aeriană în țările NATO sau ar putea fi unități de apărare aeriană în puncte strategice din Ucraina. Cred că ar fi rezonabil să existe o cupolă de apărare aeriană pe întreg spațiul, de la Nikolaev până în România (…) Dacă ar fi un mic contingent de trupe antiaeriene, poate franceze, care ar putea proteja cerul – nu văd nimic rău în asta!”.

În timp ce Volker și alți lobiști aflați în solda multinaționalelor din industria producătoare de armament vrea cu orice preț război (care produc comenzi pentru rachete, avioane de vânătoare, tancuri, muniție etc), o altă tabără din NATO, în frunte cu secretarul general Jens Stoltenberg, pare să fi înțeles că Ucraina trebuie să accepte demararea negocierilor pentru pace. Fără concesii făcute de toate părțile implicate nu se poate ajunge la masa dialogului, asta e clar!

„Războiul din Ucraina”, fabrică de făcut bani

Cu cât trag rușii mai multe rachete în Ucraina, cu atât mai mulți bani fac americanii pe spatele Kievului. Până să intre NATO pe front, SUA exploatează la maximum nevoia Ucrainei de armament și îi trimit lui Volodimir Zelenski toate ciurucurile rămase necasate de Pentagon.

Ultima știre este despre livrarea unor sisteme de apărare antiaeriană (Hawk), contract în valoare de 138 de milioane de dolari. Kievul va plăti pentru aceste rebuturi cu …împrumutul (atenție, SUA împrumută Ucraina, e vorba de programul „Land and lease”, semnat de președintele Biden!) primit de la americani; cu alte cuvine, banii nu sunt pentru Ucraina, ci vor ajunge la uriașul complex militar industrial din Statele Unite, care de câteva luni stă cu dinții la gard așteptând aprobarea mega-împrumutului de 61 de miliarde de dolari, blocat în momentul de față de republicanii din Congres.

Revenind la sistemul „Hawk” vândut ucrainenilor pe 138 de milioane de dolari, să spunem că a fost folosit de americani pe vremea războiului din Vietnam, când se trăgea cu praștia. Acest echipament militar  de interceptare a rachetelor balistice sau a dronelor a fost proiectat în 1950 și a devenit operațional 10 ani mai târziu!

De ce insistă Iohannis să avem mai mulți rezerviști

În tot acest context, președintele Klaus Iohannis s-a grăbit să deschidă subiectul creșterii numărului de rezerviști din armata română. Doar că nu a spus-o în mod direct că este o situație disperată și avem nevoie să știm că ne putem baza pe cât mai mulți oameni.

„Timeing-ul” perfect ne sugerează ideea că la nivelul cel mai înalt discuțiile au trecut de faza cu „dacă va…” și s-a ajuns la „când o să…” înceapă WW3. Iar România nu putea lipsi din peisaj, așa că, din ce vedem, Iohannis pare să fi ales, deja, o tabără. După declarațiile sale de miercuri, înțelegem că va fi război – „Apărarea cetăţenilor este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi, însă, garantată siguranţa oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă (…) În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”.

Se vrea și China în acest conflict!

Din păcate, vedem că războiul din Ucraina nu este folosit doar ca o fabrică de făcut bani, cineva are tot interesul să schimbe ordinea lucrurilor în lume. Se caută cu tot dinadinsul un pretext pentru declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial, la cât de insistent vorbesc unii despre „pedepse” și cu câtă ușurință dau avertismente.

Kurt Campbell, una dintre vocile diplomației americane care se fac auzite doar când este alertă de nivel zero, a avertizat China că va fi făcută responsabilă dacă Rusia își continuă avansarea în Ucraina, ocupând alte teritorii. Iată, așadar, cum lobiștii ies la atac și aruncă amenințări în stânga și-n dreapta, ca într-o ceartă adolescentină pe holurile liceului. Diplomatul american școlit de CIA spune că Beijingul va da socoteală pentru ajutorul acordat Moscovei – „Nu vom sta cu mâinile în sân!”, dar nu zice nimic despre ce va face Washingtonul. Concret, cum va fi pedepsit Xi Jinping pentru că a colaborat și va continua să fie și pe viitor aliatul lui Vladimir Putin? Ce le vor face americanii chinezilor, cum le vor da o lecție? Totuși, China este una dintre marile puteri nucleare ale planetei, iar în Asia și regiunea Indo-Pacific rămâne cea mai de temut forță armată!

Pentru unii, însă, vedem că războiul nu-i nimic altceva decât o sursă excelentă de a face profit. Dacă va începe WW3 nu mai este un mister, singura necunoscută rămâne data. La disperarea cu care și ai noștri conducători vorbesc despre asta, e clar că momentul acela nu poate fi departe.

SURSA: https://www.national.ro/politica/iohannis-pregateste-romania-pentru-intrarea-in-razboi-825426.html/


🔴2024 🔴ALEGERI EUROPARLAMENTARE. LISTELE COMPLETE ale partidelor

$
0
0

 


EUROPARLAMENTARELE intră în linie dreaptă / LISTELE COMPLETE ale partidelor / Toni GREBLĂ: Peste 10 zile vor rămâne definitive candidaturile


Biroul Electoral Central a primit listele cu semnături pentru candidații care vor un loc în Parlamentul European. Termenul limită a fost miercuri, 10 aprilie, la ora 23.59. Urmează perioada primirii și soluționării contestațiilor. Alianțele și partidele, mai mici și mai mari, au fost pe rând la BEC, cu tot cu semnături și candidații de seamă. Gândul îți prezintă listele complete ale partidelor și procedurile ce urmează. 

După ce candidații la alegerile europarlamentare și-au depus dosarele la Biroul Electoral Central, începe seria de proceduri până la tipărirea buletinelor de vot.

Joi, 11 parilie, BEC va comunica public listele de candidaţi şi candidaturile independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, dar și semnele electorale, lista denumirilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ale căror semne electorale au fost înregistrate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Urmează câteva zile pentru formularea de contestații pentru alegerile europarlamentare și soluționarea acestora de către Tribunalul București, prin decizie definitivă.

Va fi o perioadă de 10 zile în care cei interesați pot depune contestații. Justiția are niște termene relativ scurte de 24-48 de ore în care trebuie să soluționeze contestațiile și peste 10 zile vor rămâne definitive candidaturile și atunci vom ști ce competitori politici, ce formațiuni, ce alianțe, ce candidați independenți vom avea pe buletinul de vot. Va urma o perioadă în care se vor trage la sorți locurile de pe buletinele de vot și vom da bun de tipar. Buletinele de vot fiind tipărite de Monitorul Oficial cu hârtie de la rezervele de stat, a declarat președintele AEP, Toni Greblă pentru Gândul.

Pe 29 aprilie, BEC constată lista definitivă a candidaturilor la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

A doua zi, pe 30 aprilie, BEC stabilește, prin tragere la sorți, numărul de ordine de pe buletinele de vot al partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi al candidaţilor independenţi, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

Află tot calendarul electoral de aici. 

PSD și PNL s-au înscris primii

Prima alianță electorală care a făcut vizita la BEC a fost cea a coaliției de guvernare. PSD și PNL au transformat într-un eveniment de campanie formalitatea depunerii listelor la Birou.

Vineri dimineață, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au dat întâlnire la fostul sediu al USL, din Bulevardul Kiseleff. Acolo, s-au organizat, au ținut mici reuniuni, în aer liberși au semnat documentele în văzul camerelor de luat vederi. Apoi, s-au îmbarcat în două microbuze, împreună cu peste un milion de semnături.

Tandemul Mihai Tudose – Rareș Bogdan vrea primul loc

„Femeia independentă”, ieșită din schemă, a lăsat capul listei liber pentru Mihai Tudose, fost premier al României și actual europarlamentar. Tudose este secondat de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care mai vrea un mandat de europarlamentar. Apoi, distribuția continuă, într-o formulă de 1 la 1, până la poziția 5 și de 2 la 1, până la final, cu reprezentanți PSD și PNL.

Din acest moment este oficial, până acum am trecut de la ştiri pe surse, la breaking news. În acest moment este oficial, cele două partide au constituit o alianţă electorală. Cele două partide au constituit o alianță electorală. Am reușit împreună să depășim toate discuțiile interne. Am arătat că avem maturitatea de a lua o decizie pentru stabilitate și dezvoltare, a declarat Marcel Ciolacu, la conferința de presă.

La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a exprimat încrederea că românii vor vedea lista comună a PSD și PNL ca un angajament.

Eu am mare încredere în acest demers şi sunt convins că şi cetăţenii României văd în această listă comună un angajament al celor două partide pentru România

  1. TUDOSE MIHAI (BR) PSD
  2. BOGDAN RAREȘ (DIASPORA) PNL
  3. FIREA GABRIELA (B) PSD
  4. MOTREANU DAN (GR) PNL
  5. MANDA IULIAN CLAUDIU (DJ) PSD
  6. VĂLEAN ADINA (AG) PNL
  7. NEGRESCU VICTOR (AB) PSD
  8. DÎNCU VASILE (CJ) PSD
  9. BUDA DANIEL (CJ) PNL
  10. GRAPINI MARIA (TM) PSD
  11. CÂRCIU GHEORGHE (DIASPORA) PSD
  12. MUREȘAN SIEGFRIED (HD) PNL
  13. BENEA ADRIAN DRAGOȘ (BC) PSD
  14. HAVA MIRCEA (AB) PNL
  15. NICA DAN (GL) PSD
  16. FALCĂ GHEORGHE (AR) PNL
  17. MUȘOIU ȘTEFAN (IL) PSD
  18. MÎNZATU ROXANA (BV) PSD
  19. POPESCU VIRGIL (MH) PNL
  20. CRISTEA ANDI-LUCIAN (BZ) PSD
  21. MURARU ALEXANDRU (IS) PNL
  22. BICĂ ANDRA (VL) PSD
  23. MAREȘ MARA (BV) PNL
  24. IVANCIA MIHAELA (IS) PSD
  25. NICOLAE IRINELA (CT) PSD
  26. VOICU DORIN (AG) PNL
  27. EPURE ALEXANDRU CIPRIAN (VN) PNL
  28. BLĂNARI LARISA (SV) PSD
  29. SĂLĂGEANU FLORIAN VALERIU (MM) PSD
  30. OPREA OCTAVIAN (B – S6) PNL
  31. TOGĂNEL MARA CRISTINA (MS) PNL
  32. ȚAMBĂ ALIN-ADAM (HD) PSD
  33. CATANĂ DANIEL CLAUDIU (TR) PSD
  34. MURG ELENA IOANA (SM) PNL
  35. STAVARACHE VALENTIN CONSTANTIN (NT) PNL
  36. POPA DANIELA (B – S1) PSD
  37. CĂCIULĂ MĂDĂLIN-CLAUDIU (VS) PSD
  38. SURDU DANIEL (CS) PNL
  39. CAPLEA DORU (DJ) PNL
  40. ȘERBAN ȘTEFANIA-ROXANA (SB) PSD
  41. IORDACHE MONICA-MARIA (GL) PNL
  42. LAZĂR DORINA MĂDĂLINA (GR) PSD
  43. DEACONU ALEXANDRU ȘTEFAN (IF) PNL

43 de persoane, doar câteva alese. Și asta va fi decis după votul din 9 iunie. Pe culoarele PSD se vorbește că locurile eligibile s-ar opri în jurul poziției 20-21, la un scor de peste 45%. Asta înseamnă că s-ar putea vedea europarlamentar și Alexandru Muraru, liderul liberalilor din Iași.

Dreapta Unită intră în joc cu acuzații

A doua alianță care și-a înregistrat candidații la BEC a fost Dreapta Unită. USR-PMP-Forța Dreptei au dus cu ei la BEC, luni, 530 de mii de semnăturiși o listă de candidați condusă de fostul vicepremier Dan Barna.

Fostul lideru USR este urmat de un al fost, ministru, de data aceasta, al Sănătății, Vlad Voioculescu, anchetat de DNA, în Dosarul vaccinurilor. Eugen Tomac, de la PMP, este pe locul al treilea.

De la BEC, Dreapta Unită a lansat și acuzații, nu numai promisiuni.

Astăzi, cele trei partide care formează alianța Dreapta Unită – USR, PMP și Forța Dreptei – depun candidaturile cu multă încredere. Cu încrederea milioanelor de români care sunt în spatele nostru, care își doresc o schimbare a unei puteri abuzive, corupte și incompetente, a declarat președinte USR, Cătălin Drulă, la BEC.

Obiectivul alianței este nu doar să câștige alegerile europarlamentare, ci și să dea viitoarea guvernare.

Ne propunem să dăm guvernarea următoare, să câştigăm alegerile şi vrem ca în 2024, la final de an, România să aibă în sfârşit la Cotroceni un om cu păsare de ţară, cu gândul, sufletul şi muncă, în fiecare zi, pentru modernizarea acestei ţări, a completat Drulă.

Lista completă este următoarea:

1. Ilie Dan Barna (USR)
2. Vlad Vasile Voiculescu (USR) 3. Eugen Tomac (PMP) 4. Vlad Marius Botoş (USR) 5. Cristina Mădălina Prună (USR) 6. Violeta Alexandru (Forța Dreptei) 7. Radu Mihai Mihail (USR) 8. Corina Atanasiu (USR) 9. Adriana Cristian (USR) 10. Ionuț Simionca (PMP) 11. Ionel Dancă ((Forța Dreptei) 12. George Gima (USR) 13. Teodora Stoian (USR) 14. Cătălina Bozianu (PMP) 15. Claudiu Chira (Forța Dreptei) 16. Ramona Ioana Goga (USR) 17. Alina Roxana Gîrbea (USR) 18. Marian Andronache (PMP) 19. Leonid Boaghi (Forța Dreptei) 20. Geta Daniela Drăghici (USR) 21. Alina Totti (USR) 22. Radu Pescar (PMP) 23. Vasile Nagy (Forța Dreptei) 24. Nicolae Mihai Șvab (USR) 25. Emilia Mateescu (USR) 26. Adrian Todoran (PMP) 27. Petrișor Potec (Forța Dreptei) 28. Ion Belu (USR) 29. Gabriela Ferguson (USR) 30. Claudiu Iorga Palaz (PMP) 31. Ștefan Csordas (Forța Dreptei) 32. Ana Lucia Hang (USR) 33. Dan Adrian Pop (USR) 34. Ligia Dugulescu (PMP) 35. Ionel Pușcaș (Forța Dreptei) 36. Ștefan Lucian Judele (USR) 37. Raluca Mihaela Bercea (USR) 38. Nicolae Davițoiu (PMP) 39. Ion Ștefan (Forța Dreptei) 40. Ionuț Ciprian Alexandru (USR) 41. Andrei Chirica (USR) 42. Mihai Simionescu (PMP) 43. Ionuț Stoica (Forța Dreptei)

George Simion atacă europarlamentarele cu profesori și doctori

Tot luni au ajuns la BEC și reprezentanții AUR, cu un autocar inscripționat și cu aproape 700 de mii de semnături.  „Suntem înscriși în lupta electorală cu Partidul Comasat”, a transmis George Simion, după îndeplinirea formalităților.

Sperăm să-i blocăm, sperăm ca Europa, la nivelul instituțiilor sale, să aibă parte de alți conducători, pentru o Europă a națiunilor, nu pentru un suprastat federal, a completat liderul AUR.

George Simion și-a lansat candidații la europarlamentare de două ori. Prima lansare a fost la Arenele Romane, în iulie 2023. Atunci, liderul AUR spunea că se va clasa pe primul loc la alegerile europarlamentare.

Noi o să facem tot ce ține de noi ca să fim pe primul loc. Minim un procent în plus față de PSD, a spus Simion. 

Dacă anul trecut nu se întrevedea construirea unui bloc politic între PSD și PNL, conducerea AUR își seta ținta de primul loc și 12-14 europarlamentari. Viitorul nu a fost favorabil opoziției și acum răspunsul este altul: AUR ar fi câștigat alegerile în condițiile unor alegeri corecte, precizează Dan Tănasă, pentru Gândul.

În condiții legale, constituționale, în condițiile unor alegeri corecte, AUR ar fi câștigat alegerile europarlamentare la scor față de PSD și PNL. Dar, de teamă că vor pierde alegerile în fața AUR, cele două partide s-au comasat și au forțat localele cu europarlamentarele, modificându-se întregul context politic. În final, românii vor decide câți reprezentanți AUR vom avea în final în PE.

Lista completă a candidaților AUR:

  1. Cristian Terheș
  2. Claudiu Târziu
  3. Gheorghe Piperea
  4. Georgiana Teodorescu
  5. Adrian Axinia
  6. Sturza Ștefan Dimitrie
  7. Cristina Dumitrescu
  8. Laura Gherasim
  9. Nicolae Vlahu
  10. Mihail Neamțu
  11. Peter Costea
  12. Ioan – Aurelian Popa
  13. Dan Tănasă
  14. Silviu Gurlui
  15. Cristina Dascălu
  16. Daniel Biro
  17. Elena Năstăsoiu
  18. Monica Iagăr
  19. Nicușor – Cristian Mancaș
  20. Veronica Grosu
  21. Avram Fițiu
  22. Elena Doboș
  23. Radu Baltasiu
  24. Maria-Lăcărmioara Nicolescu
  25. Dragos Dragoman
  26. Tiberiu Foris
  27. Dumitrina Mitrea
  28. Paul-Cătălin Costea
  29. Cosmin Corendea
  30. Svetlana Gomboș
  31. Alin George Gheorghiu
  32. Oana-Maria-Cătălina Macarie
  33. Liviu-Adrian Natea
  34. Svetlana Gabriela Vîlcu
  35. Mirela Daniela Irindea
  36. Luminița Păucean Fernandes
  37. Ramona Lovin
  38. Sebastian Spînu
  39. Anronio Andrușceac
  40. Felicia Akkaya
  41. Ringo Dămureanu
  42. Fabian Cristian Radu
  43. Cosmin Teodor Iosub

Piedone vrea să treacă pragul electoral

Cristian Popescu Piedone a mers miercuri la BEC cu 310 mii de semnături.

Nu am venit să ne lăudăm cu milioane de semnături. Vom vedea milioanele de voturi, dacă se vor concretiza, la urna de vot, a declarat candidatul la Primăria Capitalei.

În ceea ce privește țintele asumate în partid, Piedone afirmă că primul lucru este trecerea pragului electoral.

Primul lucru e să trecem pragul electoral și să intrăm în Parlament. Specialiștii noștri și europarlamentarii de bază, care nu prea sunt virusați politic, cu siguranță vor ca România să fie reprezentat în adevăratul sens în Europa. Să nu ne ducem ca sus, să nu ne ducem să cerem, ci să ne impunem.

Lista completă a candidaților PUSL pentru alegerile europarlamentare 2024:

  1. General de brigadă (rz) Cristian BARBU
  2. Lia ARDELEAN
  3. Mugur CIUVICĂ
  4. Bogdan CIUCĂ
  5. Raluca BUGNAR
  6. Bogdan JELEA
  7. Eugenia ȘERBAN
  8. Daniel Ionașcu
  9. Ionel GAE
  10. Liviu Marian POP
  11. Amedeo- Laurențiu DULAMĂ
  12. Mariana VÂRGĂ
  13. Ciprian FARAON
  14. Gheorghe PINTEA
  15. MIHAI IACOB
  16. Mihaela PUNDICHE
  17. Ella PINTILEI
  18. DR. Adrian CURENIUC
  19. Dumitru MIROIU
  20. Constantin HARASIM
  21. Ioan SIMIONCA
  22. Gabriel BERCA
  23. Iancu ARMAS
  24. Valentin-Constantin BRETFELEAN
  25. Dan Cosmin BADEA
  26. Laura Mirela IUSEIN
  27. Alexandra CHIFOREANU
  28. Silviu- Teofil HĂDĂREANU
  29. Valentina BANU
  30. Claudiu- Traian COVACIU
  31. Ionuț GHERGA BARBU
  32. Sever HIRIȘCĂU
  33. Cătălin DAVIDESCU
  34. Victor TORCEA
  35. Dănuț BARCHIZEANU

Dacian Cioloș deschide lista REPER

Ultimii înscriși la BEC sunt candidații lui Dacian Cioloș, de la REPER. Dacian Cioloș deschide lista de candidați, urmat de europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru. Printre candidați se mai află deputații Andrei Lupu și Oana Cambera si cercetătorul Cristian Presură.

Fostul premier și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legilor electorale.

Pentru mine e îngrijorător să văd că cele două mari partide, care tradițional s-au confruntat în alegeri, acum merg împreună și par să aibă o teamă față de democrație și față de transparență, pentru că au modificat legile electorale pe ultima sută de metri, au modificat datele alegerilor în avantajele lor electorale și logica lor electorale, fără să vină cu argumente solide în fața alegătorilor.

1. Dacian Cioloș
2. Ramona Strugariu 3. Dragoș Pîslaru 4. Oana Cambera 5. Andrei Lupu 6. Andreea Leonte 7. Cristian Presură 8. Simina Tulbure. 9. Ciprian Mihali 10. Ana Maria Boghean

SURSA:https://www.gandul.ro/politica/europarlamentarele-intra-in-linie-dreapta-listele-complete-ale-partidelor-toni-grebla-peste-10-zile-vor-ramane-definitive-candidaturile-20182522?fbclid=IwAR22hZRYUAPgTN-EPhH5AILbqi0CTb6Jy7pqQ8AOAFS991htOxZTzZIYb88_aem_ATDfN0izhMQ89GYLeUHqgbXkzHeYaFJkbWF8MRW8ls-Bb_iLf-dnK9Eaxm8YEhnnCudv1GH9aMnraftVzNuH3Wad

Soldele de grad ale rezerviștilor se vor actualiza?!!

$
0
0


 Soldele de grad ale rezerviștilor din SNAOPSN se vor actualiza

17 aprilie 2024

Soldele de grad ale rezerviștilor se vor actualiza cu”valorile cunoscute la data intrării în vigoare a prezentului act normativ potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate”, conform unui amendament adoptat de Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

”Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează cu valorile cunoscute la data intrării în vigoare a prezentului act normativ potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate”, este amendamentul propus de președintele Comisiei, deputatul PNL Laurențiu Leoreanu și aprobat în unanimitate de membrii comisiei.

Amendamentul modifică un alineat din articolul 11 al Statutului cadrelor militare, aflat în vigoare, care specifica: ”Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate”.

OUG 28.2024 este în vigoare din 28 martie, data la care actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat în ședința din 21 martie o ordonanță de urgență referitoare și la salarizarea personalului din SNAOPSN care prevede actualizarea soldelor și salariilor de grad ale militarilor, polițiștilot și politiștilor din penitenciare.

Umbrela Strategică a scris aici despre noile cuantumuri .

OUG 26/2024 este în vigoare din 25 martie, data la care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare se află în stadiul de raport/avizare la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. Comisiile de raport sunt cea pentru Apărare și cea pentru Învățământ. La acest moment au fost date un raport preliminar din partea Comisiei pentru Apărare și trei din patru avize necesare.

Data-limită pentru dezbatere și vot final în plen este 26 aprilie. Camera Deputaților este prima Cameră sesizată.

SURSA: https://umbrela-strategica.ro/soldele-de-grad-ale-rezervistilor-din-snaopsn-se-vor-actualiza#

Banul, ochiul dracului! Cutremur înainte de alegeri

$
0
0

 

Cutremur înainte de alegeri: BEC a desființat birourile electorale din lalomița, Dolj, Giurgiu, Mureș, Alba și Argeș

E cutremur înainte de alegeri! Biroul Electoral Central a desființat mai multe birouri electorale! E vorba de birourile din lalomița, Dolj, Giurgiu, Mureș, Alba și Argeș, acolo unde detașările nu au respectat legislația în vigoare.
Magistrații aleși trebuie să activeze în proximitatea zonei în care sunt detașați, însă prevederea e complet ignorată!
Magistrații s-au înghesuit să primească salarii și diurne aferente detașărilor, care ajung la peste 45.000 de lei pe două luni
 
Legislația relevantă, Legea nr. 115/2015, stipulează că aceste desemnări ar trebui să se facă din rândul magistraților și altor juriști, respectând un criteriu de proximitate între domiciliul sau reședința acestora și locația biroului electoral pentru care sunt desemnați.
O primă decizie în o astfel de situație s-a dat la Buzău
Decizia BEC evidențiază mai multe nereguli în procesul de desemnare efectuat de Tribunalul Buzău, cum ar fi includerea pe listele de desemnare a persoanelor care nu erau magistrați în exercițiu la instanțele competente sau nerespectarea criteriului de proximitate. Ca urmare, BEC a decis să admită contestațiile, să anuleze documentele inițiale ale procesului de tragere la sorți și să dispună reluarea întregului proces de desemnare, conform cu prevederile legale stricte.
 
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/cutremur-inainte-de-alegeri-bec-a-desfiintat-birourile-electorale-din-lalomita-dolj-giurgiu-si-arges_3296387.html