Quantcast
Channel: Mehedinti Blog online
Viewing all 884 articles
Browse latest View live

Grav, deosebit de grav! Ponta: Băsescu - lipsit de discernământ. Avem un preşedinte care e dispus să arunce ţara în aer

$
0
0

Premierul Victor Pontaconsideră că preşedintele Traian Băsescueste lipsit de discernământşi afirmă că gestul acestuia de a nu aproba memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional este o dovadă foarte clară de iresponsabilitate.


"Încerc să iau lucrurile cu multă atenţie şi maturitate pe care mi-aş fi dorit să o dovedească şi preşedintele, dar nu este cazul. Neavând în acest moment memorandumul aprobat şi de preşedinte, practic, relaţia noastră cu instituţiile internaţionale este suspendată",
a spus Victor Ponta, luni seară, la Antena 3.

"Nu avem un efect direct, apropo de acordul cu FMI-ul, pentru că noi nu luăm bani de la FMI, ci doar plătim bani împrumutaţi tocmai de preşedintele Traian Băsescu. Dacă cineva a uitat ... domnia sa a împrumutat 20 de miliarde de dolari pe care îi plătim cu toţii acum, iar atunci nu mai era aşa anti-FMI (...). Pentru relaţia cu FMI-ul, dincolo de o pierdere de credibilitate, nu este o problemă directă, dar poate apărea o problemă directă în relaţia noastră cu Comisia Europeană",
a menţionat premierul.

Potrivit acestuia,"nu sunt nişte efecte imediate foarte grave, dincolo de un mesaj că avem un preşedinte care e dispus să arunce ţara în aer, doar ca să îşi ducă războiul cu Guvernul".




"De la 1 ianuarie nu puteam să acordăm pensiile mărite, nu putem să creştem salariul minim, nu putem să plătim subvenţiile la agricultură, nu putem lua o mulţime de măsuri care sunt trecute în proiectul de buget. Fiecare român va resimţi efectul unei măsuri lipsite de discernământ din partea preşedintelui",
a mai spus Victor Ponta, luni, la "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

Premierul precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a început discuţii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE), dar că Guvernul încearcă să nu inflameze lucrurile.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, despre acordul cu FMI: În acest moment nu e oficial suspendat, dar nu îşi mai produce efectele

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.
  
"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi",
 a afirmat Traian Băsescu.
Urmăreşte AICIînregistrarea integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".                                                              
Sursa:
===============================================
=============================================================
====================================================================

Din nou, cei care pierd zi de zi, luna de luna, sunt romanii! Basescu nu vrea sa stie de ani de zile de popor. Se face ca nu vede, nu aude, nu pricepe! In Guvernarile Boc, s-au irosit sute de milioane euro pe tot felul de investitii aberante, dar nu l-am auzit facand scandal! Sa spuna Nutzi, de nu-i asa...

$
0
0

Cati bani europeni pierde Romania in fiecare lunadin cauza neintelegerilor pe memorandumul cu FMI.
 

 
Primele efecte ca urmare a neintelegerilor dintre palate se vad deja in piata. Leul s-a depreciat in raport cu moneda unica, iar seful Guvernului spune ca s-ar putea sa ne imprumutam, mult mai scump, de pe pietele internationale.
 
Insa, daca bugetul care va fi aprobat de Parlament, respecta memorandumul cu FMI si Comisia Europeana, atunci nu mai riscam sa pierdem fonduri europene, in valoare de 400 de milioane de euro.
Prima reactie a aparut pe piata valutara, unde leul a pierdut brusc din puteri.
 
Aseara la cateva minute dupa anuntul presedintelui leul a pierdut 2 bani fata de euro . Apoi a stagnat deoarece pietele valutare erau inchise. Astazi la deschidere, contrele s-au mutat in parlament , iar cursul s-a depreciat pana la 4 lei si 46 de bani pentru un euro
 
"Singurul efect direct pe care il avem este pierderea acelui top-up, acel 10% in plus pe care il primim ca si cofinantare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe luna pe care ii piedem in fiecare luna de la Comisia Europeana", a spus Victor Ponta.
 
Cateva ore mai tarziu premierul a revenit si a declarat ca nu vom pierde pana la urma banii europeni daca parlamentul va trece macar bugetul, construit pe conditiile impuse de FMI, inclusiv acciza pe carburanti, fara modificari.
 
Tot premierul sustine insa ca presedintele l-a anuntat deja ca va trimite bugetul inapoi in Parlament.
 
Cei de la FMI au anuntat intr-un comunicat ca monitorizeaza evenimentele din Romania si va asteapta o decizie din partea autoritatilor noastre care sa precizeze daca doresc sa modifice masurile convenite prin memorandumul din noiembrie.
 
Memorandumul trebuia sa intre in discutia Boardului FMI de la Washington pe 18 decembrie. Acum, cel mai probabil va fi discutat in martie, daca negocierile vor fi reluate in ianuarie

Sursa
 
==================================
=====================================================
=================================================================

Nanăă... ce mai freamăt... ce mai vuiet! Comisia NANA il va avea ca presedinte pe Eugen Nicolicea

$
0
0

ÎNCEPE ULTIMA REPRIZĂ

 by
basescu ride
nicoliceaUn art. proaspăt pe Mediafax ne anunță că probabil Eugen Nicolicea va conduce comisia parlamentară de anchetă pentru afacerea suspectă de la Nana/Călărași cu terenul agricol cumpărat de Ioana Băsescu, 291 ha, cu un credit de un milion, de la CEC BANK.

Informația vine dinspre Victor Ponta. De sărbători președintele are un cadou frumos din partea USL. Propunerea cu numirea a venit în urma unei discuții in biroul de la Camera Deputatilor al lui Zgonea cu Ponta și lideri celor două grupuri PSD din Parlament. Comisia se formează lunea care vine și trece marți prin vot. Așadar pină în vacanță pornește mecanismul.

Ponta a spus chiar mai mult citez ” Eu vă asigur că tot ceea ce are şi Corpul de control al primului ministru şi orice instituţie din subordinea Guvernului se va pune la dispoziţia comisiei pentru aflarea întregului adevăr. ” Mai candidează la șefia comisiei fosta jurnalistă tv

vranceanu firea
Gabriela Vrânceanu Firea– dar asta se va decide tot luni la vîrful PSD. Varianta cu Ilie Sârbu a căzut ptr că totul ar fi devenit o intrigă iefină de familie, o telenovelă despre războiul dintre două clanuri, fam.Ponta vs. fam Băsescu. Decizie realistă.

Va fi o comisie care ii va da multe dureri de cap lui Băsescu. Va fi principala lui preocupare în anul 2014. Afacerea în care s-a băgat cu achiziționarea de terenuri în condițiile știute s-ar putea să îi facă viața grea lui Băsescu și să ducă la un final de mandat fff.
trist. Vomvedea.

Cred că in mare că această comisia va reflecta natura raporturilor dintre palatele – Cotroceni si Victoria. Cind lucrurile vor merge cît de cît, comisia o va lăsa mai moale. Cînd va fi dihonie și Băsescu va ieși din baie ca ieri, comisia va scotoci adînc dedesubturile acestei afaceri scandalaose și  fără precedent. Cine își imaginează însă că Basescu este terminat se înșeală. Mai are resurse, are imaginație politică și reacție. Va mai face destule necazuri guvernarii USL. Îl obligă sî fie activ 1. două rînduri de alegeri 2. întrebara care va fi soarta lui după ce va părăsi Cotrocenii.

Șase PSD, patru PNL, doi PDL şi cîte unul de la UDMR, PC şi PPDD vor alcătui Comisia care va fi în centrul atenției în perioada următoare. Mass media speră să apară dezvăluiri și subiecte senzaționale. Nu vor lipsi cred nici scurgerile de informații. Comisia va fi ca hîrtia de turnesol - dacă va fi liniște prin tîrg înseamnă că Băsescu și Ponta conlucrează.

Dacă va fi zarvă, înseamnă că sunt la cuțite. E de înțeles de ce jurnaliștii vor sta la pîndă la ușa Comisiei  24 din 24 de ore. Inființarea Comisiei coincide cu intrarea celui de al doilea mandat al lui Traian Băsescu în ultimul an. La anul pe vremea asta vom ști cine îi va succede la președinție. O epocă se va fi terminat.
STELIAN TANASE
Sursa:
http://www.stelian-tanase.ro/incepe-ultima-repriza/
====================================
==================================================
=================================================================

 
Comisia NANA il va avea ca presedinte pe Eugen Nicolicea.  Mondo News
 
Presedintele comisiei parlamentare care va ancheta cazul terenului achizitionat de fiica presedintelui Traian Basescu va fi Eugen Nicolicea, iar Gabriela Firea se va ocupa de comunicare. Comisia nu il are in componenta pe Ilie Sarbu.
 
Premierul Victor Ponta a anuntat ca din comisia Nana vor face parte 6 membri ai PSD (trei senatori si trei deputati), 4 membri ai PNL, 2 membri ai PDL (au anuntat ca nu vor participa), 1 membru de la UDMR, 1 membru de la PC si 1 membru de la PP-DD.
 
Printre membrii comisiei de ancheta in cazul Nana se numara Serban Nicolae, Adrian Solomon, senatorul Mihai Fifor si deputatul Ioan Adam.
 
“Am stabilit despre componenta comisiei. S-a facut o lista de propuneri, sunt 3 senatori si 3 deputati, presedinte probabil va fi Nicolicea. E propunerea noastra. Se formeaza comisia luni, o sa vorbeasca membrii comisiei, nu e treaba Guvernului. Eu va asigur ca orice insitutie din subordinea Guvernului se va pune la dispozitia comisiei”, a declarat Victor Ponta.
 
Intrebat de ce nu a acceptat propunerea facuta de Crin Antonescu, ca aceasta comisie sa fie condusa de Ilie Sarbu, Ponta a raspuns: “Nu, nu, aia a fost pentru presa, nu pentru noi. Nu stiu daca a fost o ironie sau o gluma. Cand o sa fie la PSD, sa faca propuneri. Eu nu fac propuneri la PNL. Toate grupurile parlamentare cu exceptia PDL vor avea reprezentanti in comisie. Sa se discute si sa ase afle adevarul. Singurul lucru care conteaza este daca a fost unit si da, a  fost unit”, a mai spus Ponta.
 
 
========================
============================================
===================================================================

Preşedintele Traian Băsescu... in război total cu Prim ministrul Ponta

$
0
0

Băsescu: Ponta este un premier profund corupt, încearcă să-şi ascundă corupţia sub acuzaţii.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Victor Ponta este un premier "profund corupt", care încearcă să-şi ascundă corupţia sub acuzaţii, şeful statului enumerând, în acest context, subiectele legate de Roşia Montană, de memorandumul cu FMI şi de acciza la combustibil.
 
"Victor Ponta mai are nişte furii şi încearcă să îşi ascundă propria corupţie sub aceste acuzaţii gratuite, Victor Ponta este un prim-ministru corupt profund, care încearcă să îşi ascundă hoţia sub acte normative. Victor Ponta a încercat să ascundă cei 400 de milioane de dolari ai Rompetrol, ascunzându-se sub o lege care a fost declarată neconstituţională, este corupt pentru că a vrut să îşi ascundă sub o lege Roşia Montană. Victor Ponta este corupt pentru că a luat 200 de hectare pământ de la Academia Siseşti şi a dat-o la Insula Mare a Brăilei. Victor Ponta este profund corupt pentru că încearcă şi îi facilitează lui Ghiţă foarte multe contracte, protejatul lui, principalul jucător în instituţii guvernamentale în proiecte it, oricât se ascunde", a spus Băsescu.
 
Potrivit lui Băsescu, unul dintre motivele pentru care nu a semnat memorandumul cu FMI a fost legat de încercarea premierului de "a-şi ascunde furtul pt partid, pe care îl gestionează împreună cu Dragnea".
 
"Au vrut să-şi ascundă furtul acoperit de semnătura mea către Fond", a spus Băsescu.
 
Sursa:
=============================
============================================
===================================================================


 ==========================================
===========================
=============================
==========================================================
La Multi Ani, tuturor!
Admin
===============================
============================================
===============================================================

Autostrada care duce la ... DNA. Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel

$
0
0

Dobre, Vlădescu, Berceanu, Macovei, reclamaţi de Guvern la DNA şi SRI pentru contractul cu Bechtel
 
Guvernul va sesiza DNA şi SRI pentru nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania, acuzând posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei, Radu Berceanu şi fostul şef CNADNR Cristian Duică.
 
Inspectorii guvernamentali arată în raportul încheiat la 27 noiembrie şi transmis vineri de Guvern, printre altele, că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.
 
Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit iniţial la "valoarea corectă"şi certificată ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost iniţiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrările fiind întârziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobreşi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.
 
Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Inspectorii arată că miniştrii ştiau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligaţia recuperării acestei sume.
 
Pentru crearea unei "aparenţe de legalitate", a fost însă acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare înceerii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004.
 
Inspectorii îi acuză astfel pe miniştrii Dobre, Vlădescu şi Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro.
 
Inspectorii mai arată că în acrdul de modificare a fost extinsă cu un an perioada lucrărilor, ceea ce a majorat costul total cu cel puţin 12 milioane euro, ca rezultat al aplicării costurilor indirecte de capital cu un milion euro pe lună.
 
În raport se mai arată că, în 2009, contractul a fost din nou modificat de către fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) şi directorul CNADNR Cristian Duică, doar printr-un protocol deşi era necesară măcar o hotărâre de guvern, ceea ce a avut drepr consecinţe plata către Bechtel a 29,4 milioane euro, sumă necertificată de către reprezentantul beneficiarului, respectiv al dirigintelui de şantier. Suma includea şi contravaloarea lucrărilor care includeau vicii de calitate.
Ulterior, în 2011, printr-un memorandum al Guvernului care indica un cost total de 9,9 miliarde euro şi o economie, neargumentată însă, de 6 miliarde euro, Bechtel a mai primit încă 115 milioane euro pentru "soluţionarea pretenţiilor".
 
În raport este prezentată şi o sinteză a majorării costurilor în perioada 2006-2011, arătându-se că suma de plată a fost ridicată de la 343,1 milioane euro la 695,7 milioane euro, pentru secţiunea 2B a autostrăzii şi de la 214,7 milioane euro la 509,6 milioane euro pentru secţiunea 3C. Cheltuielile indirecte de capital pentru cele două secţiuni au fost majorate de la 28,8 milioane euro la 84 milioane euro.
 
Costurile de proiectare la secţiunea 2B au urcat de la 4,5 milioane euro la 5,6 milioane euro.
Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii. Pe o distanţă de 60,5 kilometri, 15,7% din lungimea totală, lucrărle au fost doar începute, nu şi finalizate.
 
În raport se mai arată că reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu au pus la dispoziţia Corpului de Control originalul contractului, iar acesta nici nu a fost găsit în pofida căutărilor la mai multe instituţii, fiind obţinute doar copii certificate. În final, la CNADNR a fost identificat un exemplat marcat "conform cu originalul",în limba engleză, care ar fi originalul documentului aflat în posesia statului.
 
Inspectorii guvernamentali arată că, în urma controlului, au rezultat acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor fapte de natură penalăsăvârşite de foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei şi Radu Berceanu şi fostul şef CNADNR Cristian Duică,fiind sesizată astfel Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
 
Raportul de control va fi trimis şi Serviciului Român de Informaţii (SRI), CNADNR, ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei, Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Departamentului pentru Proiecte de Investiţii, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei premierului şi Curţii de Conturi.
Sursa:
==================================
=============================================
============================================================
 
 
VIDEO
 
 
=============================================================
==============================================
===================================

Mehedinti Blog online. 8 decembrie 2013. Aniversam 4 ani de existenta! Cu bune si rele... Cu lumini si umbre. La Multi Ani, tuturor!

$
0
0




8 decembrie 2013.
Mehedinti Blog online.Aniversam 4 ani de existenta!
La Multi Ani!
Admin, Vasile Burcu
=================
===================================
=========================================================
De ziua ta...  
===============

===============
===================================
La multi ani ! Prieten drag !
===================================

====================================
=================================================================
Unul beat pe dansul pinguinului.Mori de ras  
===========================================
 
====================================
==================================================================
maimutele dansatoare
============================

=============================
=================================================================
La Multi Ani,MHblogonline!
La multi ani vizitatorilor,comentatorilor!
Speciale multumiri, TUTUROR celor care tin in viata acest Blog!
Le doresc din tot sufletul multa sanatate, putere de munca!
8 decembrie 2013

La multi ani , multi ani
=================
  
=================================================================
======================================
==========================

Creșterea Pensiilor si salariilor în 2014, la mana Presedintelui Basescu. Acesta insa, tributar unor "aduceri aminte" din Guvernarile PDL, refuza promulgarea Legii Bugetului! Aloo... Dom'Presedinte...gata... s-a terminat cu "ascunderea banilor prin buget"... alea, alea ... de care mai stiai si matale...

$
0
0

Liviu Voinea:Pensiile vor crește în 2014;
momentul depinde de când vor intra în vigoare cele două legi  
• duminică, 8 Dec 2013 •
 
Pensiile vor crește în 2014, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV, însă momentul depinde de când vor intra în vigoare Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale.

 
"Pensiile vor crește în 2014, însă momentul în care se dă creșterea depinde de momentul intrării în vigoare a celor două legi și eu sper că înainte de 1 ianuarie. De exemplu, în 2012 a fost an electoral și nu s-a aprobat bugetul. S-a făcut în 2013, aprobat în Parlament și promulgat în 21 februarie. S-au dat pensiile, inclusiv mărirea pe ianuarie, în februarie chiar și în martie", a spus Voinea.
 
Întrebat ce sa va întâmpla dacă președintele Traian Băsescu va promulga doar Legea bugetului asigurărilor sociale, fără Legea bugetului de stat,Voinea a subliniat că va fi"o situație fără precedent".
 
"Este o situație fără precedent, iar juriștii trebuie să își exprime o opinie pentru că este o situație fără precedent. Există un risc în ceea ce privește acordarea sau neacordarea pensiilor mărite. Trebuie să vedem ce se întâmplă, dar pensiile vor crește. Eu sper ca în luna ianuarie, ambele legi vor fi în vigoare și totul se va desfășura așa cum a fost agreat cu partenerii internaționali", a explicat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
 
 
Președintele Traian Băsescu a declarat joi că va promulga bugetul asigurărilor sociale în aceeași zi în care îl va primi, pentru că nu are ce să-i reproșeze, adăugând că, din acest punct de vedere, premierul "poate să stea liniștit", dar că bugetul de stat îl poate "consulta" până pe 29 decembrie.
 
"Ce vă pot spune însă cu certitudine: voi promulga imediat bugetul asigurărilor sociale, pentru că n-am de reproșat nimic acelui buget. Obiecțiunile mele sunt pe efectele introducerii accizei pe carburanți. Probabil că în aceeași zi în care bugetul asigurărilor sociale va sosi, îl voi și promulga, pentru că n-am motive să-l țin. L-am urmărit în derulare, nu are decât rezerve rezonabile — că și liberalii trebuie să aibă un ban de alegeri, dar ele sunt rezonabile, nu sunt exagerate, ca la Ministerul Dezvoltării Regionale. Deci, din acest punct de vedere, domnul prim-ministru poate să stea liniștit", a spus Traian Băsescu, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
 
În privința bugetului de stat, președintele a afirmat că nu l-a primit, după ce a fost votat miercuri de Parlament, dar că poate consulta proiectul Legii bugetului de stat până pe 29 decembrie, pentru a-și formula un punct de vedere.
 
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 au fost aprobate miercuri, 4 decembrie, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
 
Președintele Traian Băsescu a avertizat în repetate rânduri că, dacă Executivul nu va găsi soluții pentru a renunța la creșterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituțională.
AGERPRES (AS — editor: Mariana Nica)
 
Sursa:
=====================================================
==============================================================

Asa ne trebuie! Asta am VOTAT, asta avem! "Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita!" spunea Nicolae Iorga

$
0
0

În Parlament,ca pe stadion.Aleşii s-au apucat de spart seminţe,în timp ce votează legile
 
În Parlament sau pe stadion e la fel. Nu pentru că aleşii ar fi înflăcăraţi în a vota proiectele pentru bine patriei precum nişte suporteri. Nici pentru că discuţiile din plen ar isca nervi în sală.

Motivul este unul mult mai simplu. Asemănarea vine din cauza faptului că în banca de parlamentar ca şi pe scaunul de suporter se mănâncă seminţe. Da, aţi auzit bine, seminţe.

Protagonist a fost un senator PNL, Mihaela Popa, care între două legi şi o discuţie cu un coleg a degustat din bunătăţile care încântă mii de suporteri. 

Senatorul Mihaela Popa a decis ca in timpul şedinţei de plen,între două discuţii cu un coleg, să deguste bunătăţile de florea soareluui. Nu a părut deranjat de solemnitatea parlamentului, de prezenţa colegilor săi şi nici de cea a jurnaliştilor.

Nu s-a deranjat nici măcar atunci când a observat că este filmat.

Coleg de degustare i-a fost un alt senator, care s-a declrat la rândul lui mulţumit de bunătăţile patriei.
Sursa:
============================
=======================================
============================================================

Ma, ia stai asa! Eu nu zic nimic, dar zice-se ca parlamentarii, ar fi dat o proba de "tembelism si de diletantism"! Ehee... de parca ar fi prima data...

$
0
0

Emil Hurezeanu: „E o probă de tembelism și diletantism ce s-a întâmplat azi în Parlament”

Jurnalistul Emil Hurezeanu consideră că „e o probă de tembelism și diletantism” ce s-a întâmplat în Camera Deputaților azi, când au adoptat o serie de modificări ale Codului penal, printre care cea de scoatere din rândul funcționarilor publici a parlamentarilor, care i-ar scăpa de anchetarea de către DNA. Comentatorul a atras atenția asupra efectelor negative pe care le poate avea inițierea și aprobarea acestor prevederi, în contextul apropierii publicării raportului Comisiei Europene de monitorizare pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, în hemiciclu, este în primul rând o probă de tembelism, în cel mai bun caz de tembelism, și de diletantism, asta vreau să spun. Deci oameni care, în primul rând prin modul cum operează, prin felul în care își programează rapoartele din comisie, le țin ferite de ochii altora, chiar de ochii partenerilor de guvernare, felul în care nu se pregătește proiectul de lege de către oamenii a căror principală menire și obligație este să pregătească un proiect de lege - și ce înseamnă asta? - să țină cont de ce are nevoie societatea pe care o reprezintă. Astea sunt proiectele de legi, înainte de a deveni legi – lăsând la o parte că au o vocație inconfundabilă, aceea de a fi dezbătute în interiorul forumului democratic care este Parlamentul și care este un rezumat, o epură a dezbaterilor care nu se pot face întotdeauna în societate. Societatea te-a delegat acolo, pe tine de la dreapta, de la centru, de la stânga, tu nu poți să eviți dezbaterea. Asta se întâmplă des în acest Parlament”, a comentat Emil Hurezeanu.

„De ce atât arbitrar și pompierism? Nu e cazul”, a spus Emil Hurezeanu, care consideră modul de operare drept necalificat și subcalificat, în contextul în care mulți aleși sunt de zeci de ani acolo, de la început parlamentari, Parlamentul are un corp tehnic de consilieri, au o majoritate calificată și oameni care ar trebui să îi pregătească.

„E scandalos cum funcționează acest Parlament”, a apreciat jurnalistul.

„Cred că tembelismul și neprofesionalismul alcătuiesc o foarte bună conjunctură pentru coincidențe, pentru fatalitate. Adică ce s-a întâmplat astăzi arată ca un fel de tratat de sinucidere a unui Parlament, de bună voie și nesilit de nimeni”, este de părere Emil Hurezeanu.

„Legi atât de ciudate, prost discutate, prost asimilate de către toți membrii coaliției, nearătate opoziției, fără justificare socială, transparentă, de care societatea să ia cunoștință prin reprezentanții ei, dar, totuși, trebuie dezbatere, nu?”, a comentat jurnalistul.

În ceea ce privește Legea amnistiei, Emil Hurezeanu consideră că ar putea fi interpretată drept o lege cu dedicație.

„Iresponsabilitatea politică a celui mai înalt corp de politicieni, corp constituant al puterii democrate care este Parlamentul, e uimitoare”, a spus jurnalistul. „Dincolo de neprofesionalism, de diletantism, tembelism, a permite coincidențe, a nu avea grijă, a nu respecta reguli, proceduri, e o formă de tembelism”, a subliniat Emil Hurezeanu.
El a făcut referire la ocazia pe care parlamentarii i-au pus-o astfel la dispoziție președintelui Traian Băsescu de a-l critica pe premier, creându-i o problemă suplimentară.


„Iresponsabilitatea politică constă în faptul că aduni pe aceeași platformă, într-o zi când îți dispare prim ministrul, plecat cu treabă de fapt acolo creându-i o problemă suplimentară și lui și coaliției, în raporturile cu președintele, în raporturile cu opinia publică. I-ai dat președintelui prilejul să vorbească încă o dată despre continuarea loviturii de stat cu alte mijloacem, ceea ce este absolut neadevărat. Precis tembelismul nu e capabil de lovituri de stat și nu se dau lovituri de stat din interiorul propriei guvernări, decât foarte rar”, a spus Emil Hurezeanu.

„La noi democrația este centrifugală și nu adună, nu coagulează, ci împrăștie substanța, nu se încheagă niciun mesaj, niciun efort, niciun”, crede Emil Hurezeanu, cu referire la lipsa dezbaterii dintre părțile implicate în procesul politic.
Efecte asupra rapoertului MCV
Mai mult, jurnalistul a subliniat importanța existenței unei responsabilități a clasei politice, în contextul apropieri lansării raportului MCV, în luna ianuarie a anului viitor, un raport care are un „caracterul silit, silnic, dar real politic, real existent”.

Emil Hurezeanu a trecut în revistă faptul că europenii „ne cunosc ca pe niște cai breji sau ca pe hoții de cai”, că statul a funcționat pe baza corupției și chiar și în momentele bune și de supraviețuire a statulului, s-a bazat pe șpagă la porțile străine.

„S-a schimbat: România se îndreaptă și s-a îndreptat de câțiva ani spre o lume unde nu îți mai plătești interesele, adică nu-ți mai plătești interesele, adică nu dai și nu primești ca să funcționeze treaba. Trebuie să fie totul transparent, să se fure mai puțin, să se dea șpăguiască mai puțin – bașchișuri, peșcheșuri, tot ce am moștenit noi în istoria noastră multiseculară de combinatorică, cu poarta și cu alte sisteme, trebuie să dispară”, a spus Emil Hurezeanu, adăugând: „Nu ne convine, în maidan”.

„Dacă tot suntem aici și vrem să rămânem, trebuia să știm, aleșii știu: Parlamentul este oaia neagră a tuturor raportul MCV din ultimul timp, din tot felul de motive. (...) Când tu știi că urmează raportul MCV, când știi că se îngustează mult orizontul intrării în spașiul Schengen, când știi că europenii abia așteaptă ca să te scarpine iar și să îți spună că nu ești bun de nimic, că ai ajuns prea târziu, dar s-ar putea să pleci cel mai devreme, că tu și cu bulgarul sunteți oițele negre (...) sunt lucruri care se spun”, a comentat Emil Hurezeanu.

„Oamenii ăștia știu de exemplu că una dintre cerințele recente ale Comisiei Europene în legătură cu viitorul raport MCV este evoluția crimei organizate. Păi atunci pui tu în aceeași zi pe agendă și o lege care în mod nediscriminatoriu și fără o fundamentare sociologice vrea să-i scape de închisoare pe tot felul de infractori (...). În aceeași zi pui apoi în discuție, aproape că nici nu pui în discuție, vrei să impui în lege, scoaterea din corpul funcționarilor de stat – care s-ar putea să fie adevărată – dar „who cares?” (cui îi pasă – en.), între altele noi știm că una dintre marile probleme este că membrii Parlamentului român au imaginea, unt purtătorii imaginii corupției”, apreciază jurnalistul.

„E un act consumat de tembelism. Cât mai suportăm? Cât ne mai permitem? Până unde ne mai ține povestea asta cu tembelismul? Suntem asta de a face o figurație suprarealistă în Europa?”, s-a întrebat Emil Hurezeanu.

Întrebat de soluția pe care o vede în acestă situație, jurnalistul a răspuns: „Soluția trebuie să vină dinăuntru: apariția unor noi elite, câțiva pumni în cap din partea Uniunii Europene”.
„Sunt atâtea șanse pe care le avem și pe care le ratăm, ni le compromitem. Problema lipsei de profesionalism e foarte gravă, pentru că din lipsă de profesionalism vin gafe, acte inconștiente”, a spus Emil Hurezeanu, care apreciază că există persoane care nu cred în coincidențe și în lipsa de profesionalism a aleșilor românilor, reprezentanți ai unui popor vechi, un stat cu o densitate mare de inteligență, cultură, reprezentativitate creativă.

„Nimeni nu te crede că ești tembel, că ai 400 – 600 de aleși tembeli sau că folosesc, intră și oameni deștepți dintre ăștia 600 în mecanisme tembele, nimeni nu te crede, și atunci își închipuie că sunt provocări. Mă gâmdesc că cineva s-ar putea gândi: în timp ce ăia luptă pentru libertate în maidanul independenței lor loa Kiev, ăștia, obișnuiți cu prea multă liberatate, poate vor altceva, ăștia luptă pentru non – libertate, probabil au o tentație nouă”, a spus Emil Hurezeanu.

„Bănuiesc că există și niște forme de delir colectiv, care vine din închipuirea lor că își pot rezolva repede probeleme, că îi pot face afronturi lui Băsescu, că își arată mușchii, și că uite că Parlamentul conduce și uite cum o face, sunt tot felul de motive extraprofesionale, atunci când țin de subprofesionalizare, sunt tot felul de imagini pe pereți, vedenii pe care acești oameni le au, cu care se joacă, ei uitând că nu joacă în filmul lor, că ei sunt distribuiți, e adevărat, prin votul uninominal”, a spus Emil Hurezeanu.

Soluția, în actualul context geopolitic și economic mondial, explică Emil Hurezeanu, citând studii de specialitate, este „un val de mutanți”, apăruți între două lumi, „un fel de batalion, de legiune străină, de mutanți, care au exigențele etice, care sunt indignații – care sunt ăștia cu Roșia Montană, sunt tot felul de tipi care nu mai vor să aibă de-a face, nu mai vorbesc, nu mai vor democrație, nu mai vor jandarmi, nu mai vor ordine, au exigențele etice fundamentale – adevăr, morală, cer lucruri pe care nu mai suntem obișnuiți să le auzim cerute ca atare și e o speranță că nimic nu e pierdut, dar s-ar putea ca primul șoc al întâlnirii cu acești mutanți să fie foarte dur”.

Sursa:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Emil+Hurezeanu+E+o+proba+de+tembelism+si+diletantism+ce+s-a+inta

Azi 24 decembrie, îl serbăm pe Moş Ajun, fratele lui Crăciun. Crăciun fericit!

$
0
0

Azi 24 decembrie, îl serbăm pe Moş Ajun, fratele lui Crăciun.
Crăciun fericit! Tradiții și obiceiuri.
-----------------------

Conform credinţei populare, Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este om sărac, o refuză, dar o îndrumă spre fratele său, mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun.

 Se spune că acesta era un om rău, în schimb soţia lui, Crăciuneasa, femeie miloasă şi bună la suflet, le-a oferit adăpost, dar fiindu-i frică de mânia lui Crăciun a ascuns-o în grajdul pentru animale. Crăciun, aflând cele petrecute, s-a mâniat şi a tăiat mâinile soţiei sale. Atunci Fecioara Maria a făcut o minune lipind braţele Crăciunesei la loc. Această întâmplare a dus la transformarea lui Crăciun într-un om blajin şi plin de milă.



Tradiţia legată de Moş Crăciun, care împarte daruri copiilor cuminţi în noaptea de Crăciun (24/25 decembrie), a apărut în secolul al IX-lea. El este îmbrăcat într-un costum roşu cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi o căciulă roşie, cu o barbă mare şi albă ca zăpada.

Marele secret al adresei lui Moş Crăciun a fost divulgat în 1927, la un post de radio finlandez, de către Markus Rautio ("Uncle Markus"), gazda emisiunii "Ora Copiilor". El a declarat că Moş Crăciun locuieşte în Munţii Korvatunturi (în traducere, "Muntele Ureche"), care se află în ţinutul Savukoski, la graniţa Finlandei cu Rusia.

Spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun sunt personaje importante în legendele legate de Crăciun. Fiecare dintre cei şase spiriduşi are misiunea sa.
Bushy Evergreen este inventatorul maşinii magice de fabricat jucării. În timpul anului spiriduşii construiesc jucării. La locuinţa moşului sosesc zilnic o mulţime de scrisori trimise de copii din toată lumea.

Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moş Crăciun şi cofondator al satului secret din Laponia, de a cărui pază se ocupă Pepper Minstix.

Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminţi şi Neastâmpăraţi, iar Sugarplum Mary este ajutorul soţiei lui Moş Crăciun.

Wunorse Openslae a făcut sania lui Moş Crăciun şi o întreţine pentru performanţe uimitoare. Se spune că renii ating viteze mai mari decât luminile pomului de Crăciun.
Atunci când nu este foarte grăbit, moşul se odihneşte mâncând din prăjiturelele şi laptele pe care copiii le pregătesc pentru el.

În SUA există 34 de locuri ce poartă numele renilor. Dintre acestea, 27 sunt în Alaska. 

 

 Tradiţii în Ajunul Crăciunului la români
-----------------------------------------------

Ziua Crăciunului se bucură de o pregătire specială încă din ziua premergătoare acestei sărbători, numită Ajunul Crăciunului (24 decembrie). La sate, îndeosebi, sunt păstrate mult mai bine tradiţiile acesteia.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile). Colacii sunt pregătiţi pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. Covrigii sunt daţi colindătorilor copii, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroşi, iar colacii vor fi ai flăcăilor şi ai colindătorilor neamuri.

De asemenea, se pregătesc turtele, care se mai numesc şi ''scutecele Domnului'', amintind de cele care au fost folosite la naşterea Mântuitorului. Acestea sunt presărate din timp cu apă călduţă, cu zahăr pisat, amestecat cu nucă sau cu sămânţă de cânepă. În seara de Ajun, stăpâna casei, merge în 'casa mare', aşează pe masa de sub icoană o sticlă de vin roşu, la dreapta sticlei farfuria cu turte, o altă farfurie cu bob, perje (prune) fierte, iar în cele patru colţuri ale mesei câte un colac. Între cei din partea dreaptă se pune câte un fuior de cânepă despre care unii spun că ar fi barba lui Moş Crăciun.

Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post. Nimeni dintre cei ai casei nu are voie să guste până ce preotul nu binecuvântează masa, nu gustă din felurile de mâncare şi nu cinsteşte un pahar cu vin. La plecare, părintele ia banii de sub faţa de masă, doi colăcei şi o parte din vinul din sticlă, iar dascălii poartă traistele de colaci. 



 Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalţi reni - Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

Sfinţirea mesei de Ajun şi vestirea Naşterii Domnului este o datină veche îndeplinită de preoţi şi însoţitorii acestuia. În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze şi până nu se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de steaua observată de magii de la Răsărit, nu trebuie să se mănânce nimic şi astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc şi va fi mai demn pentru Sfânta Împărtăşanie.

Există credinţa că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid şi de acest moment nu se pot bucura decât oamenii buni, iar cetele îngereşti pot fi auzite doar de cei curaţi la suflete. Deschiderea cerului permite oricărui creştin să îşi pună o dorinţă, care cu certitudine se va îndeplini.



 În seara lui Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă. De asemenea, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiţă şi să mănânce câte ceva, ca astfel peţitorii lor să nu întârzie. Femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun se duce în grădină sau în livadă şi cu mâinile pline de aluat spune: 'măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele'. Alte gospodine după ce dau pâinea în cuptor nu uită imediat să spună: 'cum e cuptorul, lopata plină de pâine, aşa să fie copacii, pomii plini de poame'.

În pregătirea Ajunului Crăciunului sunt implicaţi şi copiii de toate vârstele, care, cu mult timp înainte, s-au pregătit pentru a umbla cu colindatul. (Agerpres)
======================================
==============================================
============================================================
 

 
 
Admin, Vasile Burcu
=============================
=================================================
=================================================================

Toţi visăm, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce o facem. Vise taica... vise! Dar... luati aminte!

$
0
0

Ce sunt visele şi de ce visăm.
Oameni care au găsit rezolvarea unor probleme în timp ce dormeau.

Toţi visăm, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce o facem. Este o activitate involuntară, la fel de naturală ca şi respiratul şi chiar şi persoanele care nu îşi amintesc visele, visează cel puţin o oră în fiecare noapte, relatează Huffington Post, citat de mediafax.ro. Observaţiile asupra somnului copiilor au condus la cercetări pe adulţi şi la dezvoltarea literaturii de specialitate, despre mişcarea rapidă a ochilor, MRO, sau REM, în limba engleză, baza tuturor studiilor legate de somn.

Faza REM a somnului este considerată cea mai potrivită pentru visatul obişnuit. La bebeluşi, aceasta fază durează în jur de 50% din perioada totală a somnului, dar procentajul scade odată cu vârsta până la 22% în cazul adulţilor. Pentru cei mai mulţi dintre adulţi, faza REM se declanşează la fiecare 90 de minute, începând cu primele trei minute de somn. Ciclurile iniţiale sunt mai scurte, dar cresc gradual, aşa că până diminieaţă, un ciclu poate dura şi 55 de minute. În această fază, muşchii sunt paralizaţi temporar pentru a ne proteja de mişcările determinate de vise.

Oamenii îşi petrec aproape o treime din viaţă dormind şi faza REM reprezintă un sfert din această perioadă. Ştiind că visele au loc şi în alte cicluri ale somnului, putem spune că oamenii îşi petrec o perioadă semnificativă din viaţă visând. Putem determina cu uşurinţă când o persoană care doarme visează, dar cercetători nu pot răspunde cu siguranţă la întrebarea care îi macină dintotdeauna: de ce visăm?

Visele au loc din motive fizice, mentale, emoţionale şi chiar spirituale şi oamenii de ştiinţă consideră că visatul prezintă oportunităţi pentru creativitate, creştere, sănătate şi întregire, ajutându-ne să ne cunoaştem mai bine. Timpul pe care îl petrecem visând ar putea să îi permită creierului să rezolve probleme, premiţându-i să analizeze toate scenariile posibile, pentru că barierele din viaţa reală dispar. Visele ar putea să ne ajute să rezolvăm probleme emoţionale şi să ne cunoaştem mai bine sentimentele, atunci când din diverse motive în viaţa reală întâlnim bariere raţionale, sociale, sau de altă natură.

Jucătorul profesionist de golf Jack Nicklaus, spre exemplu, avea probleme în a executa o anumită lovitură. A început apoi să viseze că încearcă acea tehnică şi că nu ratează loviturile, ba dimpotrivă, acestea îi reuşesc destul de bine. A început apoi să folosească noua tehică în viaţa reală şi a reuşit un scor cu trei puncte mai bun decât înainte. Acesta este doar un caz în care visele au impact asupra vieţii reale, dar exemplele sunt nenumărate, de la Paul McCartney care a visat partea instrumentală a melodiei Yesterday, la Stephen King, căruia i-a venit ideea pentru romanul Misery în timp ce dormea.

Visele ne ajută şi să repetăm sau să exersăm evenimente viitoare, astfel că atunci când acestea se petrec, suntem mult mai bine pregătiţi să le facem faţă. Cercetătorii nu au decoperit încă de ce visăm, dar studiile aduc din ce în ce mai multe dovezi că visele joacă un rol mai important în viaţa reală decât îşi imaginau oamenii de ştiinţă în trecut.  

Sursa:
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/ce-sunt-visele-si-de-ce-visam-studiu-657952.html


======================================================
================================================================
======================================================================

Monden! Primarul Severinului, la petrecerea Elenei Udrea

$
0
0

Primarul Severinului, Constantin Gherghe, s-a numărat printre invitaţii la petrecerea Elenei Udrea, organizată de ziua ei. Edilul şef i-a oferit un tablou semnat de maestrul Ştefan Popa Popas.

Printre fotografiile postate de Elena Udrea pe o reţea de socializare îl găsim şi pe Constantin Gherghe, primarul Severinului. După zâmbetul larg al sărbătoritei se pare că tabloul oferit cadou, semnat de marele artist Ştefan Popa Popas, i-a plăcut foarte mult, mai ales că Elena Udrea a ţinut să posteze fotografia pe Facebook.

Deşi teoretic primarul Constantin Gherghe este membru al PDL Mehedinţi, acesta nu s-a sfiit să declare în public, la vizita din luna martie a.c. a premierului Victor Ponta la Turnu Severin, că a bătut palma cu adversarul de la PSD, că „a făcut un parteneriat” cu Adrian Duicu, nimeni altul decât preşedintele PSD Mehedinţi.

Iată însă că participarea lui Constantin Gherghe la petrecerea Elenei Udrea, dovedeşte încă o dată că primarul ţine să-şi păstreze bunele relaţii politice, mai ales că în perioada în care aceasta a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, Severinul a primit fonduri substanţiale pentru o serie de proiecte importante menite să schimbe faţa municipiului.

De altfel, primarul a reuşit anul acesta (n.r. 12 martie 2013) să mai suprindă pe membrii PDL Mehedinţi  atunci când la vizita de campanie a Elenei Udrea la Turnu Severin şi-a făcut apariţia la Hotel Traian şi Constantin Gherghe. Şi-a amintit brusc că este preşedintele organizaţiei municipale a PDL şi i-a oferit placheta de cetăţean de onoare Elenei Udrea.

Sursa:
http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/primarul-severinului-petrecerea-elenei-udrea-1_52bead74c7b855ff560c5738/index.html
===================================
===============================================
=====================================================================


Elena Udrea, în alb, la 40 de ani. Cum şi-a petrecut fostul ministru ziua de naştere

Deputatul PDL Elena Udrea a dat o petrecere tematică cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani, la care au fost invitaţi toţi cei care i-au fost aproape în ultimii 20 de ani.

„Eu simt că am făcut ceea ce am vrut să fac. Sigur, nu toate lucrurile care s-au întâmplat în viaţa mea au fost aşa cum aş fi vrut eu să se întâmple, însă le-am luat ca atare, pentru că viaţa nu este numai cum vrei tu să fie. Nu depinde numai de tine. Per total, sunt mulţumită cu viaţa mea aşa cum este astăzi şi, sigur, mai sunt lucruri de adăugat. Mai sunt lucruri pe care să le fac inclusiv în viaţa personală şi sper că, la 40 de ani, acest capitol nu este la finalul lui, dimpotrivă“, a spus Elena Udrea, înainte de petrecere.

La eveniment au fost prezentă şi familia prezidenţială, împreună cu fiica cea mică, Elena Băsescu, şi soţul său, Bogdan Ionescu. „Este o petrecere white party, e în mijlocul iernii. Este totul neatins, ca la început, am invitat toţi colegii, oameni care mi-au fost alături toată viaţa, toţi cei care au fost alături de mine. Dezavantajul e că eu sunt născută după Crăciun şi mulţi au programul făcut. I-am invitat pe toţi cei care au trecut prin viaţa mea în ultimii 30 de ani. Voi vedea câţi ajung“, a spus Udrea.

Deputatul PDL s-a născut pe 26 decembrie 1973. „Patruzeci de ani! Au trecut ca o clipă... Şi totuşi înseamnă o viaţă...Nu regret nimic, nu aş schimba nimic. Sunt fericită cu alegerile pe care le-am făcut. Momentul acesta este un sfârşit şi este un început. Sunt pregătită pentru a porni mai departe şi vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!“, a scris Udrea, pe pagina sa de Facebook, imediat după ora 00.00.

 Sursa:
http://adevarul.ro/news/politica/elena-udrea-alb-40-ani-petrecut-fostul-ministru-1_52bd3b80c7b855ff56059258/index.html
=======================================
=================================================
==================================================================

„Vrem spitale, nu catedrale!“ Peste 1.000 de persoane au anunţat că vor participa la manifestaţia de duminică

$
0
0

Protestul „Vrem spitale, nu catedrale!“încinge spiritele.Peste 1.000 de persoane au anunţat că vor participa la manifestaţia de duminică.

Peste 1.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici, care va avea loc duminică în mai multe oraşe. Participanţii sunt sfătuiţi de organizatori să se fotografieze în faţa instituţiilor de stat din România purtând pancarte cu mesaje prin care susţin laicitatea statului şi sistemul de autofinanţare a cultelor. Patriarhia şi-a anunţat deja public nemulţumirea vizavi de această acţiune.

Vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umanistă din România – ASUR, Toma Pătraşcu, a declarat pentru „adevarul.ro” că acţiunea de duminică este un protest pro-laicitate prin care se doreşte transmiterea unui mesaj către politicieni de a nu susţine finanţarea din bani publici a cultelor religioase.
 
„Prin acest protest noi vrem să transmitem un mesaj clar pro-laicitate politicienilor. România trebuie să rămână un stat laic şi trebuie să fie un stat laic cu adevărat, nu doar pe hârtie. Este important ca oamenii să ia atitudine şi ca politicienii să înţeleagă că este momentul să întrerupă finanţarea publică pentru cultele religioase, acestea ar fi trebuit să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare a credincioşilor. Asociaţia noastră a propus, încă din 2011, adoptarea aşa-numitei legi a contribuţiei bisericeşti. Pe un mecanism similar celui din Germania, cultele vor putea să se autofinanţeze, deci să nu mai apeleze la pomeni oferite de către stat, pe baza contribuţiilor voluntare ale credincioşilor, astfel încât să scoatem la lumină de fapt interesul oamenilor pentru un cult sau altul”, a precizat Pătraşcu.
 
Banii publici distorsionează relaţia cult-credincios
 
Mai mult, acesta a adăugat că intervenţia statului nu face decât să distorsioneze legătura dintre cult şi credincios, iar în momentul în care cultele se vor autofinanţa, atunci vor fi „ automat obligate să acorde atenţie enoriaşilor, credincioşilor, lucru care nu se întâmplă în momentul de faţă”.
 
Ca urma a unei acuzaţii aduse de către un utilizator pe pagina de Facebook a evenimentului, prin care cei de la ASUR au fost acuzaţi că vor distrugerea bisericilor, aşa cum se întâmpla înainte de Revoluţia din Decembrie 1989, Toma Pătraşcu a precizat că acţiunea lor nu vizează bisericile, ci politicienii. 
 
„În primul rând trăim într-o democraţie şi este foarte bine să avem o pluralitate de atitudine, de opţiuni. Este principalul câştig al ultimilor 23 de ani. Apoi, să compari această acţiune de sensibilizare a clasei politice cu o acţiune anti-biserică mi se pare un pic forţat. Acţiunea noastră până la urmă nu vizează biserica, ci clasa politică din această ţară şi prin acest protest dorim să întreprindem legătura de subordonare practic pe care o a are biserica cu statul”, a spus Pătraşcu.
 
Relaţia bani-Biserică-politică
 
Acesta a ţinut să mai precizeze că în momentul în care cultele religioase sunt dependente de un ajutor financiar de la stat, atunci ele nu mai sunt libere să îşi desfăşoare activitatea, 
 
„Automat sunt subordonate celor care se află la putere într-un moment sau altul şi am văzut cum de-a lungul anilor această subordonare duce la situaţii neplăcute, cum ar fi implicarea cultelor religioase în campaniile electorale”, a conchis vicepreşedintele ASUR.
 
Patriarhia reacţionează
 
În urma mediatizării protestului „Vrem spitale, nu catedrale”, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.
 
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au început seria de argumente printr-o comparaţie între fondurile alocate de Guvern pentru cultele religioase şi bugetul Sănătăţii.
 
„Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”, se arată în comunicatului emis de Patriarhie.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, biserica, „prin slujbele ei într-o comunitate, este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni”. 
 
Participanţii pot să se pozeze cu pancarte oriunde doresc
 
Organizatorii, Asociaţia Secular-Umanistă din România – ASUR, au precizat pe pagina de Facebook special creată pentru acest eveniment, că participanţii la protest pot afişe pancartele şi la intrare în blocul unde aceştia locuiesc sau chiar pe luneta maşinii „pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni”.


 
„În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Vrem spitale, nu catedrale! - Zi de acţiune laică”, creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.
 
Pe 18 decembrie Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier „Bradul” din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren.
 
„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.
 
Pe 29 decembrie, protestatarii se vor fotografia în faţa diferitelor instituţii publice din România (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc) sau în faţa locuinţelor lor, afişând panouri cu mesaje pro-laicitate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
După anunţul privind protestul laic „Vrem spitale, nu catedrale!”, de duminică, Patriarhia Română a transmis public un comunicat în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.
 
 
În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.
 
 
Timişorenii sunt îndemnaţi să se fotografieze în faţa unei instituţii publice cu un mesaj pro-laicitate. Ineditul protest va avea loc duminică, 29 decembrie.
 
 
Episcopul vicar Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru că le-ar fi cerut angajaţilor a cinci centre sociale, înfiinţate pe banii UE şi coordonate de Arhiepiscopia Timişoarei, să cotizeze „la negru”, din salarii, la Biserică.
 
 
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, că impozitarea bunurilor şi afacerilor Bisericii nu a fost discutată de executiv în momentul în care s-au căutat noi surse de majorare a veniturilor la buget.
 
 
Un număr de 33 de ONG-uri reacţionează la scrisoarea deschisă trimisă marţi Parlamentului de alte Organizaţii Nonguvernamentale - care cereau stoparea finanţării bisericilor din bani publici - susţinând că finanţarea bisericilor de la bugetul de stat nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.
 
=========================================
======================================================


Cred in Dumnezeu, cred in valorile crestin ortodoxe, dar NU suport ticalosia!
=====================================================================
=======================================================================



======================================================================
=====================================================
=========================================

News Alert. Ce directive europene se aplică de la 1 ianuarie 2014

$
0
0

Ţările UE trebuie să facă economie la energie, potrivit Directivei privind eficienţa energeticăaplicată din 1 ianuarie 2014, în timp ce pachetul legislativ ce vizează supravegherea instituţiilor de credit permite limitarea primelor acordate bancherilor.

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienţa energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite deţinute și ocupate de administrația sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerințele minime în materie de performanță energetică stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

Fiecare stat membru va stabili o schemă de obligații în ceea ce privește eficiența energetică. Practic, de la 1 ianuarie 2014 şi până la 31 decembrie 2020, fiecare ţară trebuie să facă economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii finali.

Totodată, de la 1 ianuarie 2014, consumatorii noncasnici nu vor mai beneficia de tarif reglementat, necesarul de energie electrică fiind achiziţionat de pe piaţa liberă.

Pachetul CRD IV va consacra în legislația UE un set cuprinzător de standarde internaționale, cunoscute sub denumirea de Acordul Basel III. Pachetul cuprinde Directiva UE nr. 36/2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții şi Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Măsurile din pachet, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2014, au ca scop consolidarea stabilităţii financiare prin sporirea rezistenței sectorului bancar la șocuri financiare, să contribuie la o creștere economică durabilă, prin introducerea de norme armonizate necesare pentru piața unică și, în același timp, prin garantarea fluxului creditelor către economia reală.

Pachetul vizează o proporție mai mare a capitalului de cea mai bună calitate pentru a acoperi pierderile neașteptate, cerințe de capital suplimentar sub forma rezervelor şi dispoziții privind lichiditatea și efectul de levier.

Totodată, CRD IV va oferi posibilitatea statelor membre de a înăspri cerințele prudențiale şi de a limita primele acordate bancherilor. Noua legislație se va aplica tuturor băncilor europene.
Începutul de an aduce şi intrarea în vigoare a Regulamentului UE nr 1.336/2013 de modificare a Directivelor 17/2004, 18/2004 și 81/2009 în ceea ce privește pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziții.

Modificările vizează creşterea valorilor pragurilor contractelor cărora li se aplică cele trei directive.
La 9 decembrie, Consiliul UE a adoptat un Regulament prin care se suspendă taxele vamale la importurile de combustibil pentru avioane cu reacţie, de la 1 ianuarie 2014. Suspendarea taxelor vamale, care se ridică în prezent la 4,7%, va fi revizuită peste 5 ani.

Decizia a fost luată pentru a preveni creşteri de preţuri la combustibil, în condiţiile în care de la 1 ianuarie se aplică un nou sistem de preferinţe tarifare generalizate. Astfel, de la această dată, mai multe țări exportatoare de carburant pentru avioane vor înceta să beneficieze de acces preferențial pe piața Uniunii, iar impunerea de taxe vamale pentru combustibilii de la acești furnizori ar putea determina o creștere a prețurilor în UE.

De la 1 ianuarie se aplică Regulamentul 143/2013 al Comisiei din 19 februarie 2013 de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei în ceea ce priveşte stabilirea emisiilor de CO2 generate de vehiculele supuse omologării de tip în mai multe etape.

Modificările vizează obţinerea certificatului de omologare individuală pentru vehicule, formula pentru a stabili masa de referinţă etc.

Anul 2014 aduce şi o reducere a birocrației pentru societățile care fuzionează, prin simplificarea procedurii de notificare a concentrărilor economice și prin utilizarea unei proceduri simplificate pentru cazurile de fuziune care nu pun probleme.

La 5 decembrie, Comisia Europeană a adoptat un pachet legislativ care intră în vigoare la 1 ianuarie şi care simplifică procedura de notificare a fuziunilor și achizițiilor. Cel mai important element al acestui pachet este extinderea tranzacțiilor care vor intra sub incidenţa acestei proceduri simplificate. Companiile aflate în proces de fuzionare vor furniza mult mai puţine informaţii CE decât în prezent. Totodată, Legislativul european va putea să-şi dea acordul pentru o fuziune fără a mai face o investigație privind efectele concurențiale ale tranzacției notificate.

Comisia speră că procedura simplificată va putea fi aplicată pentru 60%-70% din fuziunile şi achiziţiile viitoare.

De la 7 ianuarie 2014, Directiva 2010/75/UE - intrată în vigoare la 6 ianuarie 2011 - privind emisiile industriale va înlocui alte şase directive.

Directiva conţine dispoziţii speciale pentru următoarele tipuri de instalaţii: instalaţiile de ardere, instalaţiile de incinerare sau coincinerare a deşeurilor, anumite instalaţii şi activităţi care utilizează solvenţi organici şi instalaţiile producătoare de dioxid de titan.

Ea nu se aplică activităţilor de cercetare şi dezvoltare sau testării de noi produse şi procese.
Dispoziţiile speciale se aplică instalaţiilor de ardere, instalaţiilor de incinerare sau coincinerare a deşeurilor, instalaţiilor care utilizează solvenţi organici şi instalaţiilor producătoare de dioxid de titan.
Valorile limită de emisie pentru instalaţiile mari de ardere sunt, în general, mai stricte decât cele prevăzute de Directiva 2001/80/CE.

Statele membre trebuie să instituie un sistem de inspecţii de mediu ale instalaţiilor vizate.

Sursa REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ce-directive-europene-se-aplica-de-la-1-ianuarie_1349014.html#ixzz2oy2Dqae2
Follow us: @realitatea on Twitter

Revelion 2014. Cum a aparut Revelionul: istoria sarbatorii! UPDATE. Sfântul Vasile cel Mare.

$
0
0

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic.

Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În liturghiaromano-catolică 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun; astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În același timp, în a opta zi de la naștere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) tăierea împrejur și botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus— la fel și în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă, la 1 ianuarie este și ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie— noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) — cu petardeși artificii; rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de norocși sănătate și se urează „La mulți ani!”.

Obiceiuri și tradiții

Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.

Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.

Italieniiîncep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.

În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion).

În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper.

Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri.Și desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.
 

Adoptarea datei de 1 ianuarie ca început al anului

TaraAnul de start
Venetia1522
Suedia1529
Sfantul Imperiu Roman1544
Spania, Portugalia, Polonia1556
Prusia, Danemarca si Norvegia1559
Franta1564
Tarile de Jos1576
Lorena1579
Provinciile Unite1583
Scotia1600
Rusia1700
Toscana1721
Regatul Marii Britanii, Regatul Irlandei si Imperiul Britanic, exceptand Scotia1752
Thailanda1941
 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
 


=====================================================================
=============================================================
================================================


 
======================================
=================================================
=======================================================================

 
Sfântul Vasile cel Mare.
 Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a anului nou, a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică. Sfântul Vasile a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi.
A murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de
Sfântul Vasile cel Mare.
 
 În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare înfăţişat cu mai multe “chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu “mare putere asupra dracilor”. Astfel, cu rugăciunile lui se scot duhurile rele şi necurate din oameni.
 
 De asemenea, se spune că pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele “Vasile”. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat;
 
 Pe de altă parte, Sfântul Vasile apare ca “mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura. Sfântul Vasile este reprezentat ca “împăratul iubirilor”: el petrece, iubeşte, joacă şi cântă.
 
 
 
Tuturor prietenilor mei, dedicatii muzicale:
 

 
Sarbatori fericite!
La Multi Ani, prieteni!
Vasile Burcu
===================================

==========================================================
Va invitam la hora, sarbe si alte... danturi!
=========================================
 

*******************************
*********************
*************
*****************************
**********************
*******
 

Dedicatie prietenului Danila si...mai stie el cui...,
TUTUROR prietenilor, sa traiasca!
 *********************
***********
****

Dedicatie celui mai BUN si CONSECVENT comentator,
PMT sa traiasca!
==================================================
================================================================

Sa radem cu... alesii neamului... Perle la nivel inalt! Stima noastra si mandria!

$
0
0

Parlamentarii au dezbătut în 2013 sute de proiecte de lege, în comisii şi în plen, nelipsind replicile acide, tăioase sau pline de umor. Adesea, aceste dezbateri au fost pigmentate cu umor involuntar.

Logică parlamentară

 Cristian Dumitrescu: "Domnule senator, nu pot să vă felicit pentru ceea ce aţi făcut, dar trebuie să constat că sunteţi persoana care se încadrează cel mai bine. Aţi vorbit 1 minut şi 47 de secunde plin de substanţă. Eu n-am fost atent la ce aţi spus, dar aţi spus lucruri foarte interesante".

Cristiana Anghel: "N-am să pot să stau cu ochii închişi şi cu gura închisă, spunând: «Da, este bine ceea ce se întâmplă»".

Cristian Dumitrescu (preşedinte de şedinţă): "Domnule senator, v-am ascultat cu mare plăcere, sigur că da. Nu fac recomandări, dar aşa, cu mai multă experienţă, când îi chemaţi pe colegii dumneavoastră sus, acolo, ca să vă asculte când vorbiţi la microfon, mai scurtaţi textul, ca din dorinţa dumneavoastră de a vorbi aşa nu s-a înţeles nimic din ce aţi spus. Dar eu, fiind atent, am înţeles".

Parlamentari cu (s)experienţă

Valer Marian: "Să se verifice scopul, costul şi modul de decontare a vizitei de 10 zile efectuate în Hong Kong, de magistratele Alina Ghica şi Oana Hăineală, în perioada în care prima deţinea funcţia de preşedinte al CSM, iar cealaltă o deţinea pe cea de vicepreşedinte, precum şi motivele pentru care au fost însoţite de doi tineri şi falnici subofiţeri de la SPP, recomandaţi de preşedintele Traian Băsescu. Aş dori să mai clarificaţi, pornind de la destăinuirile unuia dintre subofiţerii de protecţie şi pază, precum şi de la expresia preferată a celor două magistrate - «4pezi» -, dacă, în timpul vizitei, au adoptat poziţia patrupedă ori dacă sau delectat «4 pe zi» în mirificul şi apetisantul orient".


Anca Boagiu: "Păi, azi dimineaţă auzeam că stăm capră în faţa Uniunii Europene..., şi că ne bubuie pe Schengen, şi leagă de MCV, şi nu ştiu ce nu facem, iar acum aud un coleg care se supără că trebuie să avem o poziţie care să spună: domnule, nu sunt de acord cu ce-mi propui tu, Uniune Europeană".

Puiu Haşotti (despre afirmaţia lui Marian Preda, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, că Traian Băsescu este "tatăl spiritual" al acestei mişcări): "Bun, bun, tatăl spiritual, dar mama, cine e mama Mişcării Populare? O fi vreun serviciu secret? Şi când m-am gândit, m-a trecut un fior pe şira spinării. Zic: «Dacă o fi şi Andreea Pora?» Vă daţi seama? O combinaţie Traian Băsescu - Andreea Pora. Vă daţi seama ce ar putea ieşi? Că, bineînţeles, Mişcarea Populară trebuie să aibă şi o mamă, că doar Traian Băsescu n-a făcut-o prin autofecundare politică, nu?".

Crin Antonescu: "Nu vă îngrijoraţi. Uneori, poţi ofta de plăcere. Acesta era sensul oftatului meu".

Puiu Haşotti: "Dar, în sfârşit, mai simpatică a fost doamna Udrea când a zis: «Nu sunt un Băsescu cu fustă, sunt un Băsescu cu păr». Hm! Hm! Să renunţe doamna Elena Udrea la atâtea calităţi, la şarmul domniei sale numai de dragul de a se asemăna cu domnul Băsescu? Interesant".

Figuri de stil parlamentar

Florea Voinea: "Traian Băsescu, acest copil teribil şi hiperkinetic al politicii de chei de Dâmboviţa, a reuşit contraperformanţa de a-şi dinamita singura şansă de revenire în viaţa politică într-un partid de opoziţie puternic".

Puiu Haşotti: "Nu ştiu prin ce joc fonetic, în limba italiană, «dreapta» se numeşte «destra» şi «stânga» se numeşte «sinistra» şi probabil că domnul Traian Băsescu s-a săturat să tot activeze în zona aceasta «sinistră», dar nu de stângă politică, şi s-a gândit în ultimul timp să fie un om de «dreapta»".

Adrănel Cotescu: "Acea doamnă mândră, legată la ochi cu eşarfă şi având balanţa în mâna stângă şi sabia în mâna dreaptă devenise mai mult un domn majordom, cu o tavă pentru a servi camarila preşedintelui şi cu un prosop ca să cureţe în urma lui".

Haralambie Vochiţoiu: "Eu cred că, mai ales în domeniul sănătăţii, ne jucăm cu focul. Vom ajunge în situaţia... Oricum achiziţia şi furnizarea ritmică a tuturor celor necesare la spitalele din România se fac cu foarte multă greutate, cu foarte mare dificultate. (...) De ce să dăm foc la moară, că sunt trei şoareci în ea? Hai să scoatem şoarecii din moară şi moara să-şi vadă de treabă înainte!".

Gabriela Creţu: "Declaraţia mea se numeşte «Oameni de stat sau avocăţei de provincie» şi e o formă elegantă de a exprima o trăire mult prea omenească: m-am săturat de papagali. Nu putem duce ţara asta înainte dacă, precum o placă de vinil stricată, repetăm aceleaşi refrene la aceiaşi stimuli. Stă cetăţeanul şi se uită la televizor şi, dacă n-ar fi făcut-o Pavlov pe câini, ar putea studia reflexul condiţionat pe oameni, ba chiar pe unii care se visează oameni de stat".

Tudor Barbu: "Voi fi cât pot de scurt. Fac bube la gură, fac alergie când aud asta cu populismul".

Parlamentarii, despre propriile declaraţii politice:

Paul Ichim: "Sunt în asentimentul colegei noastre, care a spus foarte frumos: «Noi vorbim, noi auzim». Probabil că declaraţiile politice o să trebuiască să le agăţăm pe Facebook, că avem pe cineva la Cotroceni care ne-a învăţat că, dacă vrem să mai spunem ceva fără să trecem pe aici, la acel Regulament destul de strâmt, o să trebuiască să vorbim pe Facebook".

Puiu Haşotti (despre publicarea în Monitorul Oficial a declaraţiilor politice fără ca ele să fie citite în plen): "Uitaţi-vă, s-a citit o listă întreagă cu colegi care îşi depun declaraţiile politice. Nu este în regulă să mergem apoi în teritoriu (...) şi să spunem: «Iată ce declaraţie politică am avut eu în Senatul României», toată lumea să se minuneze de acea declaraţie, iar noi, senatorii, să nu o cunoaştem".

Tudor Barbu: "Mi-am propus să nu fac declaraţii politice, pentru că, repet, sunt doar două camere de filmat, dintre care bănuiesc că niciuna nu funcţionează în acest moment. În sală sunt 14 senatori, deci undeva 8 la sută din membrii Senatului".

Alea sfinte cu alea sfinte. Noi, aici, legiferăm

Tudor Barbu (despre cărţile electronice de identitate): "Presa, opinia publică au puncte de vedere diferite faţă de implementarea acestor documente biometrice, acestor documente care conţin componente electronice pe care foarte mulţi dintre cetăţenii României le percep a fi malefice, şi găsesc, aşa, un termen eufemistic. (...) Nu cred că ar strica să facem o solicitare, dacă este posibil, către Sfântul Sinod sau către capii Bisericii Ortodoxe Române să-şi expună un punct de vedere în această problemă".

Puiu Haşotti: "Nu suntem la niciun fel de post de televiziune, hai să nu cădem în misticism. Alea sfinte cu alea sfinte. Noi, aici, legiferăm, noi, aici, facem legi pentru oameni, pentru toţi oamenii".

Crin Antonescu: "Secretarul Senatului... îmi semnalează cu atenţie, cu agerime şi fermitate, faptul că s-a epuizat programul de lucru. Nu pot să nu-i dau dreptate, chiar dacă e de la opoziţie. Vă mulţumesc. O săptămână bună! Umblaţi căile Domnului!"

Cristian Dumitrescu: "Trecem la procedura de vot. Domnule senator Vochiţoiu, astăzi chiar suntem într-o zi deosebită şi aş vrea să vă întreb, pentru că n-aţi fost lămuritor din cauza patosului cu care aţi... Cereţi plenului Senatului retrimiterea la Comisie, că n-aţi spus că... dacă nu se va... vi se va usca mâna. Adică tot felul de... Deci asta aţi solicitat, da?"

Tudor Barbu: "Eu cred că o astfel de comisie ar trebui să lucreze nu numai cu persoane speciale (...), ci şi cu documente speciale. Pentru că dacă nu lucrează cu documente speciale, noi votăm o «apă sfinţită» care nu face nici rău, nici bine, ci creează un precedent periculos".

Florea Voinea (declaraţia politică "Paştele Uniunii Economice Europene"): "Nu intenţionez să ţin locul ecleziastului. Dimpotrivă, mesajul meu este profund laic. Se apropie Paştele ortodox şi greco-catolic şi, bineînţeles, cu toţii vom fi preocupaţi să-l întâmpinăm potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, pe care le respectăm cu sfinţenie. (...) Toată oferta marilor retaileri este din import. Importăm în fiecare an milioane de ouă gata făţuite din Belgia, Ungaria şi Polonia, legume din Olanda şi Spania, carne de miel din Australia şi Noua Zeelandă. Banala brânză telemea de Sibiu din tradiţionala pască sau cea pe care o mâncăm cu ridichi din Olanda şi ceapă verde din Italia este doar ambalată la noi, dar pe etichetă scrie că este produsă în UE. (...) Nucile româneşti, exportate în Italia şi ambalate frumos acolo, se reîntorc pe piaţa din România la preţ de Ferrari".

Haralambie Vochiţoiu: "Asistăm în această perioadă la atacuri fără precedent la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Nu contează numele persoanelor şi nici partidul sau alianţa din care aceştia fac parte, pentru că, dacă le pronunţăm, îi facem oameni. Şi ei nu sunt. Ei sunt doar Satana ajuns în Parlamentul României".

Viaţa bate filmul

Doina Silistru: "Iertaţi-mi tonul oarecum sumbru, dar, din acest punct de vedere, «filmul» românesc este un etern candidat la nedoritele «Zmeure de aur». Îmi doresc şi sunt convinsă că se poate realiza acest lucru, ca scenariul USL, preluat de un nou regizor - Guvernul Ponta, în cazul de faţă -, să facă un film bun. M-am săturat de producţiile guvernelor anterioare, care nu numai că au avut buget mic, dar acesta a mai fost şi tăiat în timpul filmărilor, m-am săturat de scenarii pesimiste".

Coagularea dreptei, şoarecele şi elefantul

Puiu Haşotti: "Domnul senator Mihai-Răzvan Ungureanu, cu calm olimpian şi educaţie de sfinx, stă la pândă. De fapt, aşteaptă un telefon din deal, de la Cotroceni, şi de câte ori are ocazia vorbeşte de coagularea dreptei. Eu am o nedumerire. În coagularea asta a dreptei, în planul domnului senator Ungureanu, intră şi PNL? Pentru că, dacă intră, atunci este o problemă. Cu Partidul Forţa Civică şi Partidul Naţional Liberal, este ca şi când, într-o piscină, elefantul stă cu un şoricel şi şoricelul îi spune: «Ştii, elefantule, eu am fost cam bolnav, dar uite ce valuri frumoase facem»".

Taxa pe pârloagă şi mârţoagă

Nicolae Moga: "Aflăm că Guvernul pritoceşte o nouă taxă, aceea de «pârloagă», pregătind-o probabil şi pe cea de «mârţoagă», după cum va arăta în curând schilodita noastră agricultură. Această măsură din puşculiţa cu nebunii şi alte acte normative ale Executivului vine după celebra Ordonanţă 8/2013, al cărei principal inamic care se cuvine taxat şi spoliat este agricultorul".

Gramatică parlamentară

Dumitru Oprea (despre un proiect de lege de armonizare cu legislaţia UE): "Este o lege care va avea impact. Or, cum începe primul paragraf?! Vă rog să mă credeţi că nu este scris în limba română. Este o traducere cu google translater, pentru că spune ceea ce vreau în capătul unei componente intermediare. Este un paragraf din peste 80 de cuvinte, iar limba română mai trebuie şi respectată: «modalităţile de calcul a dobânzii», nici în clasa I nu se acceptă. Cu ce componentă se face acordul? Cu «modalităţi» sau «calculul», care este «al dobânzii», iar asta va fi lege. De asta ţin ca, de aici, limba română, totuşi, să fie respectată. Şi lipsesc cel puţin vreo 7 virgule-cheie, în primul paragraf".

Cristian Rădulescu: "Ne împiedicăm în lucruri mărunte şi parcă reînvăţăm alfabetul acum. Amendamentul, dacă nu era în raport, mai putea să fie pus în plen printr-o mare excepţie, deci atunci când sunt greşeli de punctuaţie, mă rog, gramaticale, acestea pot fi puse în plen. Este singura situaţie".

Ilie Sârbu: "Acceptăm toate punctele de vedere, cu o precizare: rolul nostru, ca membri ai comisiilor, e să dezbatem în comisie şi virgulele despre care vorbea domnul rector Oprea. Acolo avem posibilitatea să punem virgulă, să facem acorduri".

Ilie Sârbu (către un coleg care a devenit "tot mai nervos"): "Nervozitatea cu activul este diferită puţin. Puteţi fi foarte activ, dar nu foarte nervos. (...) Şi atunci, am rugămintea la dumneavoastră să fiţi mai rezervaţi în exprimări, să păstrăm un anumit nivel, că, dacă ne respectăm... am convieţuit atâţia ani împreună, eu sunt convins că, şi de acum înainte, vom convieţui foarte bine".

Boul, vaca şi viţelul

Tánczos Barna: "Dacă (fermierul - n.r.) produce furaje şi ţine animale în curte sau în fermă, îl mai impozitează o dată şi pentru animalele ţinute, pentru unele dintre ele, pentru că, în această Ordonanţă, la categoria bovine nu se mai încadrează nici viţelul, nici taurul, nici boul, numai vaca".

Plânsul pe spinarea ţăranului român

Alexandru Pereş: "Pe de altă parte, cu «plânsul pe spinarea ţăranului român», nu cred că este neapărat cazul să invocăm aici anumite momente prin care a trecut Senatul României în cei, hai să spunem, 20 de ani, în care, într-adevăr, opoziţia..., cam acesta este şi rolul opoziţiei, nu e nicio problemă, chiar şi domnul Sârbu a plâns de multe ori pe spinarea ţăranului român. Văd că, la urma urmei, rămâne săracul încălecat acolo şi călcat în picioare de clasa politică şi de orice Guvern".

Facem un pas mare, dar în urmă

Haralambie Vochiţoiu: "Stimata doamna senator Gabriela Creţu, care este o femeie - încă o dată s-a văzut astăzi - deosebit de sinceră, şi, în zi de sărbătoare, nu poate să mintă, chiar dacă partidul îi cere asta. Într-adevăr, facem un pas mare, dar în urmă, înspre a proteja copiii. E o lege bună s-o susţinem, dar nu-i definitivă. Stimaţi colegi, haideţi, să nu fim răi chiar astăzi".

Parlamentarii citesc legi, dar şi literatură

Dumitru Oprea: "Aş vrea să aduc felicitări Grupului parlamentar al PDL şi celor care n-au fost de acord cu ordonanţele pe care le corectaţi acum exact în punctele esenţiale, pe ici pe colo, à la nenea Iancu, în puncte esenţiale, pentru că, de fapt, dumneavoastră veniţi cu o baterie de ordonanţe care modifică ordonanţele pe 2013".

Leonard Cadăr: "Constantin Brâncuşi spunea odată: «Lucrurile nu sunt greu de făcut, greu este să te pui în starea de a le face». Cred că mulţi reprezentanţi ai puterii nu conştientizează faptul că săptămâna trecută s-au împlinit 100 de zile de activitate parlamentară, iar unele măsuri pe care aceştia le-au aplicat sunt în defavoarea românilor".

Mărinică Dincă (declaraţia "Efectele timbrului de mediu sau reîntoarcerea la «birul pe fumărit»"): "Care dintre noi nu-şi aduce aminte de inegalabila lucrare «Ciocoii vechi şi noi» de Nicolae Filimon, în care aflăm cum «vinăriciul, oieritul şi fumăritul erau dăjdii indirecte ce plăteau particularii către stat». Acum, nu ştiu sigur dacă ciocoii din feudalism care puneau taxe pe tot ce mişcă erau sau nu rude mai îndepărtate ale Guvernului USL, cert este că, de când au venit la guvernare, PSD şi remorca liberală se inspiră puternic din trecutul României, taxând orice li se pare că românul are mai de preţ şi nu se poate lipsi de el: casă, teren agricol, două-trei vaci, fumul de la autoturism, numit modern «timbru de mediu», şi nu fumărit".

Cristiana Anghel (interpelare adresată lui Horia Georgescu, preşedintele ANI): "Aţi vrut război. Aveţi război. Pe viaţă şi pe moarte. Pentru că mie îmi puteţi închide gura doar cu pământ, «Căci nu-i tot una leu să mori/ Ori câine-nlănţuit»".

Cui îi merge bine ceasul?

Dumitru Oprea: "Pentru stenogramă. Tot ce s-a votat în urmă cu cinci minute este în afara votului dat de noi la începutul zilei de astăzi, până la ora 18.00. (...) Deci niciun vot nu poate fi recunoscut până când nu aţi trecut, pe procedură, prelungirea programului".

Crin Antonescu: "Aici este, la urma-urmei, o chestiune de cui îi merge bine ceasul".

Vampirismul politic şi morga autohtonă

Leonardo Badea (declaraţie politică "Vampirismul politic în limbajul public. Studiu de caz"): "Intervenţia mea de astăzi porneşte de la un exemplu recent, apelul unui domn deputat PDL care solicita cu fermitatea pumnului ridicat în aer: «Vreau să văd sânge de USL-ist pe geam». Aceasta e ultima mostră a nivelului unde pot fi împinse lucrurile fără o minimă stăpânire de sine sau, mai grav, dintr-o dorinţă de a atrage atenţia publicului cu declaraţii şocante (a se citi senzaţionale). (...) Altfel, întorcându-mă doar pentru o clipă la cei care-şi doresc cu tot dinadinsul sânge politic pe geamuri sau pereţi, constatarea nevinovată e aceea că, în goana lor vampirică, riscă să rătăcească în morga politică autohtonă".

Pot să vorbesc, chiar dacă puţin cu dezacorduri, şi fără hârtii

Ionel Agrigoroaei (după ce un coleg i-a cerut să vorbească liber în plen pentru a se face mai bine înţeles şi să "lase puţin hârtiile"): "Domnule preşedinte Nicula, pot să vorbesc, chiar dacă puţin cu dezacorduri, şi fără hârtii, dar eu cred că am putut să mă fac bine înţeles că 5-7 ani înseamnă prea puţină experienţă şi ne trezim că o să punem la această ASF tineret fără experienţă sau cu alte intenţii, şi peste 2-3 ani, o să ne trezim cu sute de mii de oameni care îşi vor banii. Deci, de asta îmi este mie frică. V-am prezentat fără hârtie, domnule Nicula".

Cristiana Anghel: "Nu-mi pun ochelarii, mi-i scot, pentru că m-am săturat să citesc. De obicei, vorbeam liber şi am senzaţia că dacă stau patru ani de zile în Parlament şi voi citi de fiecare dată voi uita să vorbesc liber, indiferent de riscurile la care te supui în momentul în care vorbeşti liber. Şi încerc să vorbesc liber, pentru că am făcut o hârtie, lucrurile s-au schimbat şi clocotesc. Clocotesc nu de nervi, de indignare".

Despre decontarea cazării, Postul Paştelui şi... postul minţii

Cristiana Anghel ("răspuns" la acuzaţiile că ar fi decontat fără drept bani pentru cazare deşi a locuit gratis într-un cămin al Ministerului Educaţiei): "De o săptămână, încerc să tac şi încerc să tac pentru că este Postul Paştelui şi pentru că în religia noastră creştină, şi nu numai, postul nu înseamnă neapărat post de alimente. Se poate face post şi prin tăcere, pentru că păcătuim şi prin ceea ce vorbim. (...) Mă aşteptam, în toată această perioadă de opt zile, ca cineva din acest Senat să iasă, pe argumente, după ce m-a întrebat care este situaţia, şi să-mi apere reputaţia, aşa cum se face cu un judecător, a cărui reputaţie trebuie apărată.

Sebastian Grapă (luându-i apărarea, în versuri, colegei Cristiana Anghel, acuzându-i pe cei care au criticat-o că "nu înţeleg femeile"): "Muncim ca nişte sclave zi de zi,/ Frumoase-am fost pe cel dintâi traseu/ Şi condamnarea de-a ne urâţi/ Chiar voi ce ne iubiţi ne-o daţi mereu./ Şi uneori păcătuim curat/ Crezând, prin lacrimi mari, de ochi atei, Că însuşi Dumnezeu este bărbat/Şi nu le înţelege pe femei".

Gabriela Firea: "Dacă a fost doar o altă greşeală de comunicare, eu o să o iert pe (Cristiana Anghel - n.r.), pentru că tot invoca domnia sa Postul Paştelui, pe care îl ţin şi eu, şi nu doar «postul minţii». Trebuie să ţinem postul aşa cum spun cărţile sfinte, nu să inventăm noi peste noapte tot felul de posturi".

Apă ieftină pentru români de sărbători - apă de ploaie

Haralambie Vochiţoiu: "Dacă Guvernul vrea să facă o bucurie de Sărbătorile de Paşti tuturor românilor cu venituri reduse, pentru a putea să-şi permită să plătească apa potabilă, sunt de acord să transformăm acest proiect de lege dintr-un proiect regional într-un proiect naţional".

Puiu Haşotti: "Grupul parlamentar al PNL a votat împotrivă pentru că această propunere legislativă este apă de ploaie".

Nu eu am furat apă din Valea Jiului, alt senator

Cosmin Nicula (către Haralambrie Vochiţoiu, iniţiatorul propunerii legislative privind subvenţionarea pentru familiile cu venituri reduse pentru alimentarea cu apă furnizată de ApaServ Valea Jiului): "Vreau să-l anunţ pe domnul senator Vochiţoiu că, într-adevăr, am fost ales de două ori senator în Valea Jiului, dar eu nu am furat apă din Valea Jiului. Solicit pe această cale preşedintelui Consiliului judeţean Hunedoara, domnul Moloţ, să ne pună la dispoziţie, în baza Legii privind dreptul la informare publică, documentele prin care domnul senator Vochiţoiu Haralambie, liderul grupului PPDD, a fost prins de către societatea ApaServ că nu avea contor. A furat apă din Valea Jiului. Poate acesta este unul din motivele pentru care preţul apei din Valea Jiului este destul de mare. Se datorează şi unor astfel de parlamentari care... fură apă!"

Haralambie Vochiţoiu: "Vă spun sincer că, la modul cum v-am văzut pe cei din PSD, PNL şi PC că aţi votat de-a lungul timpului, aveam slabe şanse că, astăzi, această lege va trece. Dar să-l văd pe colegul meu Nicula că-şi ridică poalele în cap cu o minciună grosolană nu mă aşteptam. O să vă aduc o adresă în sensul acesta".

Parlamentarii despre ei înşişi şi nu numai

Cristiana Anghel: "Avem nişte reguli, iertaţi-mă, idioate, stabilite prin Regulament, în acest Parlament. N-ai voie să depui interpelare sau întrebare sau să spui lucrul acesta decât dacă o depui până joi la ora 10.00. N-ai voie să faci o declaraţie politică decât dacă eşti înscris pe listă. N-ai voie să faci aia, n-ai voie să faci aia".

Sorin Roşca-Stănescu (declaraţia politică "Despre Parlamentul de teracotă"): "Mimăm parlamentarismul autentic, îl schimonosim. Noi, cei din majoritatea USL, suntem, până una-alta, incapabili să preluăm iniţiativa. Nu facem decât să votăm oferta legislativă a Guvernului. În general, aprobăm ordonanţe şi, mai nou, ordonanţe care modifică ordonanţe. Ceea ce se dezbate se dezbate superficial, în Comisiile din Parlament. În plen, nu mai ştim să dezbatem. Această stare de lucruri este generată, stimaţi colegi, de comoditate. (...) Din păcate, nu dezbatem, nu legiferăm şi nu ne exercităm rolul de control. Suntem cu adevărat bărbaţi de stat sau doar soldaţi şi ofiţeri ai unei armate de teracotă?".

Cristiana Anghel (la dezbaterea unui proiect privind majorarea salariilor inspectorilor ANI): "Atunci, hai să facem salarizare conform atribuţiei, rolului şi statutului acestei instituţii şi profesorilor, şi medicilor, şi chiar şi nouă, care, până la urmă, am fost obligaţi să renunţăm la multe lucruri".

Georgică Severin (despre disputele parlamentare privind cazarea parlamentarilor la hotel sau cu chirie): "Să se discute acum în termeni atât de populişti! (...) Eu pot să înţeleg că dă bine, că poate ar fi bine să montăm nişte corturi militare aici, în curte, şi să stăm acolo, să aducem nişte duşuri mobile şi nişte toalete de plastic ecologice. Ar da foarte bine, dar haideţi să depăşim aceste limite".

Haralambie Vochiţoiu (despre o ordonanţă aflată pe ordinea de zi a Senatului din 2009, fără a putea fi adoptată sau respinsă): "Această Cancelarie a Primului-Ministru - bate-o-ar norocul! - am desfiinţat-o de vreo şapte ori până acum. (...) Deci eu nu mai suport să fiu luat de fraier şi de asta am vrut să vă consum trei minute din preţiosul dumneavoastră timp".

Dorin Păran: "Dacă în România Ziua Pământului este foarte puţin sărbătorită, noi, parlamentarii României, am fi putut sărbători, să alegem să venim la serviciu cu bicicleta sau chiar în plimbare până la Senat. Am putea să începem ziua cu selectarea deşeurilor casnice şi ducerea lor în locuri special amenajate".

Cristian Rădulescu (despre "cadourile" pentru alegători): "Eu pot să-mi închipui că, dacă cineva doreşte să facă din asta un stimulent material, poate să dea cuiva o vestă şi cu o pelerină, şi cu un fular, şi cu o şepcuţă, şi cu nişte mănuşi, toate inscripţionate foarte discret cu sigla partidului respectiv, aşa ca la o casă de modă".

Tudor Barbu (declaraţia politică "Arta de a prosti poporul şi plăcerea poporului de a se lăsa prostit"): "Cu riscul să nu mă mai duc niciodată în faţa electoratului, voi spune ferm de la acest microfon că avem parte de a trăi în mijlocul unui popor care, cu fervoare, aşteaptă să fie prostit de politicieni. (...) Este trist să fii reprezentantul, fie şi vremelnic, în Senatul României al unui popor care, repet, cu fervoare, aşteaptă să fie prostit de noi, de politicieni, iar noi deţinem o artă de a-i prosti absolut unică în Europa".

Sursa:
Umor parlamentar în 2013, adesea involuntar: ”Aţi vorbit plin de substanţă. Eu n-am fost atent la ce aţi spus, dar aţi spus lucruri foarte interesante".
http://www.gandul.info/politica/umor-parlamentar-in-2013-adesea-involuntar-ati-vorbit-plin-de-substanta-eu-n-am-fost-atent-la-ce-ati-spus-dar-ati-spus-lucruri-foarte-interesante-11846212
====================================================================
=======================================================
=============================================

Anul 2014, incepe in forta! Justitia... vom vedea...

$
0
0

Ianuarie fierbinte pentru justiţie. Sunt aşteptate decizii definitive în dosare grele,
dar şi raportul MCV.
 
Ianuarie 2014 se anunţă o lună “fierbinte” pentru justiţie: sunt aşteptate sentinţe definitive în câteva dosare de interes public, se va alege o nouă conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi, în fine, la sfârşitul lunii, Comisia Europeană va da publicităţii un nou raport privind progresele înregistrate de România în domeniul reformei judiciare şi al luptei împotriva corupţiei.

Pe 6 ianuarie, prima zi lucrătoare a noului an, este aşteptată pronunţarea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deciziei definitive în ultimul proces în curs al fostului premier Adrian Năstase. Este vorba de dosarul cunoscut sub numele de “Zambaccian”, în care Adrian Năstase a fost achitat de către instanţa de fond pentru luare de mită, dar a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de şantaj.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi soţia fostului premier, Dana Năstase, precum şi Irina Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Cele două au fost condamnate la trei ani de închisoare cu suspendare (Dana Năstase) şi, respectiv trei ani de închisoare cu executare (Irina Jianu).
Pe 7 ianuarie, Înalta Curte urmează să pronunţe o decizie definitivă în dosarul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat de instanţa de fond la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul “Transformatorul”.

În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a fixat termen pentru pronunţarea în dosarul medicului Şerban Brădişteanu, care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea doctorului Brădişteanu, dar – în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti – cauza a fost trimisă spre rejudecare.

În fine, tot pe data de 7 ianuarie, Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi va decide dacă deputatul Gheorghe Coman va fi sau nu arestat. În cazul acestuia, instanţa de fond a decis să fie cercetat în stare de libertate, dar procurorii au făcut recurs. Deputatul este acuzat de DNA de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

Noi şefi la CSM şi alt raport MCV
Luna ianuarie mai aduce încă două momente importante pentru sistemul judiciar. Astfel, pe data de 6 ianuarie, va fi aleasă noua conducere a CSM, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele care vor gestiona pentru un an de zile problemele sistemului judiciar. Surse din cadrul CSM au precizat pentru Jurnalul Naţional că pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat intenţia de a candida actualul vicepreşedinte, judecătorul Adrian Bordea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceleaşi surse au mai precizat că pentru funcţia de vicepreşedinte cea mai probabilă candidatură este cea a procurorului George Muscalu din cadrul DIICOT.

De asemenea, la sfârşitul lunii ianuarie, va fi făcut public raportul Comisiei Europene referitor la progresele înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei anticorupţie. Raportul va analiza practic tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul an de zile, inclusiv măsurile luate de puterea politică şi care privesc sistemul judiciar.
Sursa:
======================================
=================================================
============================================================

Sfantul Ioan Botezatorul. La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul

$
0
0
 
In fiecare an, pe 7 ianuarie,
sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul,zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan.
 
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
 
Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?
 
 Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul. Desi a saltat in pantece, Ioan afirma ca "nu-L stia pe Domnul” (Ioan 1, 31). Aceasta marturisire a lui Ioan este adevarata, caci el nu putea cunoaste din proprie experienta ca Cel purtat in pantecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Parintele Dumitru Staniloae, comentand acest episod, spune ca Ioan "a simtit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a facut sa salte de bucurie. Sunt cunostinte care apar in noi in chip tainic, fara niciun efort al nostru de a le castiga”.
 
Raspunsul la intrebarea "Cum ajunge sa-L cunoasca Sfantul Ioan Botezatorul pe Hristos?", il gasim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care reda marturia Botezatorului: "Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu" (In 1, 33-34). Parintele Dumitru Staniloae, talcuieste acest eveniment astfel: "Dumnezeu il poate face pe om sa auda in forma omeneasca ceea ce vrea El sa-i spuna, si sa vada in forma in care vad ochii omenesti vointa Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El. Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut "vorbi" sau face pe Ioan sa-L auda vorbind. Se arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu".
 
Misiunea Sfantului Ioan Botezatorul
 
Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!".
 
Ioan Botezatorul model al smereniei
 
 In conditiile in care, omul cazut in pacat nu mai doreste sa se afirme decat pe sine, se vrea atotputernic si suveran peste tot si toate, Sfantul Ioan Botezatorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: "Nu sunt vrednic, ca plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (In 1, 27). Desi afirma de doua ori: "Iata Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica pacatul lumii”, iar dupa botezul Domnului in Iordan: "Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El", marturiseste: "Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca." Pare nefiresc ca un om sa doreasca sa se micsoreze, cu scopul ca aproapele sau sa sporeasca. Firesc ii este omului cazut din har, sa doreasca a creste si a se imbogati pe seama si in dauna celorlalti. Semenii trebuie sa existe pentru un om cazut in pacat, doar sa-l admire si sa-i slujeasca.
 
 Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor indreptar spre a birui mandria. Trebuie sa retinem ca avem capacitatea de a iesi din noi si a ne jertfi pentru aproapele nostru.
 
Intelesul duhovnicesc al imbracamintei si hranei Sfantului Ioan Boteazatorul
 
 Din Evanghelia dupa Marcu, aflam ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica.
 Camila poate simboliza atat curatia, cat si necuratia. Daca in Vechiul Testament ea putea fi privita ca un animal curat pentru ca era rumegator, ea putea fi vazuta si ca necurata, daca tinem seama ca avea copita despicata. Daca ramanem la prima semnificatie, cea de animal curat, camila simbolizeaza poporul ales, in timp ce necuratia prefigura neamurile pagane.
 
 Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, semnifica chemarea evreilor si a paganilor la Hristos.
 Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor.
 Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.
 
Moartea Sfantului Ioan Botezatorul
 
 Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
 
Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul
 
 Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).
 
Sursa:
====================================================================
 
 
 
 
La multi ani ! Prieten drag !       
La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

======================================
===============================================================

Nană, e de belea! Va rugam liniste! Comisia de anchetă „Nana”... lucreaza! Vom trai si vom vedea!

$
0
0

Comisia de anchetă „Nana” şi-a intrat în pâine.
Adrian Rădulescu, consilierul lui Traian Băsescu, va fi chemat la audieri.
 
Comisia parlamentară care anchetează afacerea Nana, achiziţionarea de către Traian Băsescu a 290 ha de teren în judeţul Călăraşi, şi-a început lucrările. Comisia îl va audia şi pe consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, implicat în această afacere.

Ce vor verifica senatorii şi deputaţii din comisie
Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile agricole din comuna Nana, judeţul Călăraşi, îşi începe miercuri lucrările. Comisia s-a constituit în urma suspiciunilor referitoare la achiziţionarea de către Ioana Băsescu (în fapt achiziţia a fost asumată de Traian Băsescu, acesta declarând public că nu a dispus de garanţiile financiare necesare obţinerii creditului – n.a.) şi urmează să adopte un raport în termen de 60 de zile. Conform Hotărîrii Parlamentului nr. 74 din 10 decembrie 2013, principalele obiective ale comisiei sunt următoarele:
  1. Verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.
  2. Verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la APIA în perioada verificată în zona supusă anchetei.
  3. Verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana în perioada 1990 – 2013.
  4. Verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei.
  5. Verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990 – 2013.
Consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu va fi totuşi audiat la Comisie
Membrii comisiei au anunţat că va fi audiat (în şedinţa de lunea viitoare vor începe audierile) şi consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu. Iniţial, când constituirea comisiei se afla doar la nivel declarativ, s-a afirmat că „trebuie verificată” şi implicarea într-o afacere PRIVATĂ (achiziţia terenului de către Ioana Băsescu, aceasta având calitate de persoană privată, la fel ca şi vânzătorul, o firmă deţinută de doi soţi de naţionalitate italiană cu domiciliul în Principatul Monaco – n.a.) a consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu. Ulterior, până la declaraţiile date presei miercuri, 8 ianuarie, numele lui Rădulescu nu a mai fost pronunţat. Implicarea acestuia are iz de conflict de interese, dacă nu chiar mai mult. Toate acestea (şi inclusiv eventuale implicări ale altor oficiali din instituţii ale statului) ar trebui să fie verificate de către senatorii şi deputaţii din comisie.

O „întâmplare fericită”
Iată ce a declarat nonşalant Rădulescu în toamna acestui an la Realitatea TV:

„E simplă povestea. Domnul preşedinte a afirmat de mai multe ori că a dorit să cumpere terenuri. L-am auzit că ar vrea să cumpere teren, să devină fermier. Asta a fost acum câteva luni, cred că la sfârşit de august. Chiar nu circulă terenurile astea, e lipsă de cumpărători. Chestiunea asta e în funcţie de unde e terenul, care e bonitatea lui, care e suprafaţa. Sunt mulţi factori care determină preţul unui teren. Într-o discuţie cu nişte colegi, unul zice: «am auzit că domnul preşedinte vrea să cumpere un teren». Şi îmi spune că e la Călăraşi un teren de 290 de hectare. M-am dus să văd terenul, nu mi-a venit să cred. I-am spus domnului preşedinte că i-l recomand (...). Dumnealui şi-a exprimat public de mai multe ori dorinţasă cumepere teren, între 200 şi 300 de hectare. Mi-a dat adresa celui care avea terenul, o firmă românească ai cărei acţionari erau în Italia. I-am dat telefonul avocatei, Ioana a luat legătura cu avocata şi de acolo nu mai ştiu cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost o întâmplare fericită”. Credem că orice comentariu este inutil.

Comisia „Nana” va avea site propriu
Legat de ce va face comisia în primele zile ale săptămânii viitoare, senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a făcut următoarele precizări: „Luni vom avea deja primele audieri. La ora 15.00, reprezentanţii OCPI de pe raza judeţului implicat şi de la ora 17.00, prefectul acestui judeţ. Audierile vor avea două părţi. În prima parte vor fi audiate instituţiile, prin reprezentanţii lor, în legătură cu istoricul acestor terenuri, şi în a doua parte vor fi invitate şi alte persoane în legătură cu care se face vorbire în aceste documente, pe care le vom primi, sperăm, cu celeritate încă de luni. Primele instituţii invitate săptămâna viitoare vor fi OCPI, reprezentanţii Cărţii Funciare, prefectul, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, direcţiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu şi, de asemenea, notarii implicaţi.

Această comisie va avea un site începând de săptămâna viitoare, unde cei care consideră că au anumite informaţii pe care pot să le pună la dispoziţia comisiei să o poată face direct, să se poată înscrie la audieri în faţa membrilor comisiei. Lucrările comisiei vor fi transparente. În momentul în care vor preciza că sunt anumite informaţii clasificate, vă vom informa şi vom solicita ca toţi membrii comisiei să aibă certificate ORNISS”, a precizat senatoarea social-democrată. De asemenea, va fi solicitat şi raportul comisiei “CEC” şi senatorii din această comisie vor fi invitaţi la discuţii, ţinând cont de faptul că afacerea “Nana” este legată de scandalul creditului obţinut de Ioana Băsescu de la această bancă. Reamintim, în 2013, Ioana Băsescu a fost UNICUL cetăţean din România care a obţinut un credit de peste un milion de euro de la CEC pentru cumpărarea unui teren agricol.

Sursa:

http://www.cotidianul.ro/adrian-radulescu-consilierul-lui-traian-basescu-va-fi-chemat-la-audieri-229725/

====================================================


Audierile la comisia de anchetă "NANA"încep luni
Comisia de anchetă privind legalitatea achiziţiei terenurilor din comuna Nana, Călăraşi, şi-a completat, miercuri, conducerea şi a stabilit programul de lucru, şedinţele urmând a avea avea loc de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare.

Membrii comisiei au votat, în prima şedinţă din 2014, pe deputatul PNL Ioan Cupşa pentru funcţia de vicepreşedinte şi pe deputatul PC Vicenţiu Irimia ca secretar.

Cei doi au fost votaţi cu unanimite de voturi în cadrul comisiei.

Membrii comisiei au votat, tot cu unanimitate, şi Regulamentul de funcţionare a comisiei, care va fi trimis, pentru un nou vot, în Birourile Permanente ale celor două Camere.
Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, Eugen Nicolicea, a propus şi programul de lucru al comisiei, începând de lunea viitoare. Astfel, membrii comisiei urmează să se întâlnească în şedinţe de lucru de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare.

Comisia discută la ora transmiterii acestei ştiri programul audierilor şi persoanele care urmează să fie invitate la comisie, pe tema terenurilor din zona comunei Nana.

Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a avut prima şedinţă de lucru în 17 decembrie, când a fost ales preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea.

În urma anunţului PDL că nu va participa la şedinţele Comisiei de anchetă, membrii acesteia au stabilit să aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru funcţia de vicepreşedinte al comisiei. "Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei", spunea Nicolicea, în decembrie.

Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte "Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi", potrivit draftului de Regulament.

Comisia este alcătuită din 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR, astfel: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC - Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Paunescu.

Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.

Comisia de anchetă poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă ori o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii comisiei de anchetă.

Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activităţii comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.

În plus, la cererea comisiei, orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu situaţiile semnalate este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze, iar instituţiile sau autorităţile cu atribuţii referitoare la faptele înfăţişate sunt obligate să răspundă la solicitările comsiiei de anchetă, în termenul stabilit.

În cazul în care este necesară prezenţa unor experţi pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări în vederea aflării adevărului, Comisia de anchetă dispune efectuarea de expertize.

În activitatea sa, Comisia va putea utiliza specialişti fără drept de vot, desemnaţi de grupurile parlamentare. Constatările, conzluziile şi propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei, votul final urmând a fi dat într-un plen reunite al celor două Camere ale Parlamentului.

Sursa REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/audierile-la-comisia-de-ancheta-nana-incep-luni_1353433.html#ixzz2pqXACn00
==========================
=============================================
================================================================

Victoria Nuland... vine la București ca să dea lecții despre statul de drept! Dar... cine este Victoria Nuland?

$
0
0
 
România, această colonie...
Oficial american vine la Bucureștica să dea lecții despre statul de drept.

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, vine la Bucureşti la sfârșitul săptămânii.

"În Bucureşti, România, de pe 10 ianuarie până pe 11 ianuarie, adjunctul secretarului de stat (Victoria) Nuland se va întâlni cu înalţi oficiali ai guvernului României şi cu membri ai societăţii civile pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept",
anunţă un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Ambasada SUA la București a criticat la sfârșitul anului trecut modificările aduse de parlamentari la Codul Penal. "Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de dreptşi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", susținea Ambasada americană într-un comunicat.

Oficialul american nu vizitează doar România. Vizita oficialului american la București este parte a unui turneu european care a început marţi, în Olanda, şi care include vizite și în Germania, Lituania şi Franţa.

Vizita în România are loc la un an și jumătate de la cea efectuată de Philip Gordon, fostul asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice a lui Hillary Clinton. Gordon a venit la București în august 2012, după referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu ținându-le lecții lui Ponta și Antonescu despre "statul de drept".

După vizita oficialului american, CCR l-a repus în funcție pe Băsescu.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/oficial-american-vine-la-bucuresti-ca-sa-dea-lectii-despre-statul-de-drept-229724/

=======================================================
============================================


Cine este Victoria Nuland: legăturile sale cu România și scandalul care i-a zguduit cariera.

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, va fi vineri și sâmbătă prezent la București, vizită care face parte dintr-un turneu oficial al diplomatului american în Europa. Nuland este specialistă în probleme est-europene, iar românii și-o amintesc pentru fosta sa funcție, aceea de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, din care exprima îngrijorări în numele SUA cu privire la protestele din iarna lui 2011 și suspendarea președintelui din 2012.

Potrivit prezentării sale de pe site-ul Departamentului de Stat, Nuland este responsabilă, din funcția pe care o deține, pentru relațiile diplomatice ale SUA cu 50 de state din Europa și Asia, cu NATO, cu Uniunea Europeană și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Victoria Nuland a fost al 18-lea reprezentant permanent al SUA la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în perioada 2005 – 2008.  Anterior, ea i-a servit vicepreședintelui american drept consilier pe probleme de securitate națională.
 
Experimentatul diplomat american l-a înlocuit în funcția de asistent al secretarui de stat al SUA pe Philip Gordon. Criticat de o parte a opiniei publice din România pentru pozițiile sale în chestiunea suspendării președintelui, Philip Gordon a fost numit coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu.
 
Victoria Nuland este vorbitoare de limbă franceză și rusă.
 
Scandalul care i-a clătinat cariera diplomatică
 
Numele Victoriei Nuland este legat de scandalul referitor la atacul din 2011 asupra misiunii diplomatice a SUA din Libia, în urma căruia ambasadorul american la Benghazi, Cristopher Stevens, a fost ucis.
 
ABC News publica în luna mai a anului trecut o serie de mail-uri dintre Casa Albă, Departamentul de Stat și CIA, care arătau cum Departamentul de Stat, condus atunci de Hillary Clinton, a dus o campanie deliberată prin care încearca să ascundă orice implicare a al Qaeda în atacul din 11 septembrie 2011 din Benghazi.
 
Corespondența prezintă cum ambasadorul american la Națiunilor Unite, Susan Rice, era învățată ce să spună despre incidentul din Libia atunci când apare la televizor.  Victoria Nuland, la acea vreme purtător de cuvânt al Departamentului de Stat,  scria într-unul dintre mail-uri că invocarea al Qaeda, “ar putea fi folosită de membrii (Congresului – n.r) pentru a acuza Departamentul de Stat că nu a tratat cum trebuie semnalele amenințărilor, și de ce am vrea asta?”.
 
Versiunea propusă de CIA includea un “atac spontan” inspirat de protestele de la ambasada americană din Cairo. “Acestea fiind spuse, noi știm de fapt că ismaliști extremiști legați de al Qaeda au participat la atac”, mai spunea Nuland.
 
Scandalul, care i-a înfuriat pe republicani, ar fi putut fi un obstacol pentru Nuland în drumul spre funcția pe care o ocupă în prezent. Nominalizarea președintelui Barack Obama avea nevoie de aprobare din partea Senatului, iar republicanii o blamau pe Nuland pentru rolul său în scandalul atacului din Benghazi.Nuland a reușit însă să obțină, pe 12 septembrie 2013, voturile necesare din partea senatorilor, devenind șefa misiunii americane în Europa.
 
Nuland și România
 
Din fosta sa postură, de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Nuland era cea care transmitea României mesajele Washingtonului. Bucureștiul era mai sensibil ca oricând la semnalele primite de la Casa Albă în timpul protestelor împotriva guvernării PDL și a lui Traian Băsescu, din iarna lui 2011, și în perioada suspendării președintelui Băsescu, în vara lui 2012.
 
Victoria Nuland, 19 ianuarie 2012- “Ce le-am spune României și românilor este același lucru pe care îl spunem altor țări și pe care l-am transmis Greciei și grecilor la un moment dat, anume că sprijinim dreptul persoanelor din întreaga lume de a protesta și de a-și exprima părerile în mod pașnic, dar facem un apel atât la protestatari, cât și la autorități, să se abțină de la violență“.
 
Victoria Nuland, 7 iulie 2012– “Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia“.
Sursa:
http://www.dcnews.ro/2014/01/cine-este-victoria-nuland-legaturile-sale-cu-romania-si-scandalul-care-zguduit-cariera/
=========================
===========================================
===============================================================

Viewing all 884 articles
Browse latest View live